Ядрените оръжия нямат място в ядрената доктрина на Иран, заяви външното министерство на страната в понеделник, дни след като командир на Революционната гвардия предупреди, че Техеран може да промени ядрената си политика, ако бъде подложен на натиск от израелските заплахи, предава Ройтерс.

"Иран многократно е казвал, че ядрената му програма служи само за мирни цели. Ядрените оръжия нямат място в нашата ядрена доктрина", каза говорителят на министерството Насер Канаани по време на пресконференция в Техеран.

След скока на напрежението с Израел командирът на гвардията, отговарящ за ядрената сигурност, Ахмад Хахталаб каза миналата седмица, че израелските заплахи могат да накарат Техеран да "преразгледа ядрената си доктрина и да се отклони от предишните си съображения".

Върховният лидер на Иран, аятолах Али Хаменей, който има последната дума по ядрената програма на Техеран, забрани разработването на ядрени оръжия с фетва или религиозен указ в началото на 2000-те години.

Иран извърши първата си пряка атака срещу Израел миналия уикенд като отмъщение за предполагаем израелски удар срещу ирански дипломатически комплекс в сирийската столица Дамаск на 1 април.

Израел се зарече, че ще отвърне на удара, а Иран предупреди, че неговата армия е готова да се изправи срещу всяка атака.

Хаменей похвали иранската армия за удара срещу Израел

Хаменей похвали иранската армия за удара срещу Израел

Той я призова непрестанно да разучава тактиката на врага