Израелските сили са близо до изпълнение на мисията си в Газа и фокусът им ще се насочи към северната граница на страната с Ливан, тъй като има ежедневна размяна на огън с "Хизбула", каза във вторник министърът на отбраната Йоав Галант, цитиран от "Ройтерс".

"Ние сме близо до завършване на нашите задачи на юг, но нашата мисия тук все още не е завършена", каза Галант на войските на северната граница на Израел във видео, изпратено от неговия офис.

Галант е присъствал на наземно бойно учение, съобщиха от офиса му.

"Тези инструкции, които чакате тук днес, дадох на юг и видях как силите действат", каза Галант, имайки предвид наземното нахлуване на Израел в ивицата Газа три седмици след атаката на "Хамас" на 7 октомври, която предизвика войната.

Ливанската групировка "Хизбула" започна да изстрелва ракети срещу Израел на 8 октомври и оттогава двете страни си разменят огън, като десетки хиляди цивилни бяха разселени от двете страни на границата.

Израелските лидери казаха, че биха предпочели да разрешат конфликта чрез споразумение, което да отблъсне подкрепяната от Иран "Хизбула" далеч от границата. "Хизбула" заяви, че ще продължи да се бори с Израел, докато войната в Газа продължава.

В отделни бележки пред журналисти във вторник, Галант каза:

"Докато преследваме споразумение, наредих на армията да се подготвят за всеки сценарий, включително насочване на вниманието ни към северната арена. Ангажирани сме да променим ситуацията със сигурността на северния фронт и да върнем нашите граждани у дома безопасно."

Израелската армия по-рано съобщи, че е убила командир от елитните сили на "Хизбула". Групата потвърди смъртта му, но не и ролята му и каза, че е изстреляла ракети по цели на израелската армия отвъд границата като отмъщение.

ООН гласува за прекратяване на присъствието на Израел на палестинска територия

ООН гласува за прекратяване на присъствието на Израел на палестинска територия

Общото събрание вероятно ще гласува следващата седмица палестинска проекторезолюция, изискваща изтеглянето на Израел в рамките на 6 месеца