Министерството на външните работи на Киргизстан съобщи в четвъртък, че съветва своите граждани временно да избягват да пътуват до Русия, след като Таджикистан предприе подобно действие миналия уикенд, предава "Ройтерс".

Русия арестува няколко мъже , включително двама мъже от Таджикистан и Киргизстан, за които Москва твърди че са са били замесени в терористичната атака срещу концертната зала "Крокус сити хол" на 22 март.

Оттогава руски независими медии съобщават за случаи свързани с малтретиране на граждани от Централна Азия, живеещи в Русия.

Външното министерство на Таджикистан привика посланика на Русия в понеделник, в знак на протест срещу това, което определи като несправедливо отношение към своите граждани от страна на Москва,

В изявлението си в четвъртък външното министерство на Киргизстан заяви, че "наблюдава текущата ситуация в Руската федерация и нейното въздействие върху правния статут" на киргизките граждани.

Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова каза в понеделник, че Русия временно е затегнала контрола по границата си като мярка за борба с тероризма.

Икономиките на Централна Азия, включително тези на Киргизстан и Таджикистан, зависят в голяма степен от паричните преводи от милиони работници мигранти, работещи в Русия.

Законът за чуждестранните агенти мина и на второ четене в Грузия
Обновена

Законът за чуждестранните агенти мина и на второ четене в Грузия

На фона на продължаващите протести в страната