Членството в Европейския съюз (ЕС) е наша цел и нямаме друга алтернатива и зависи от всички политически лидери, без оправдания.

Това каза министър-председателят на Северна Македония Димитър Ковачевски в сряда вечерта след срещата със заместник-председателя на Европейската комисия и върховен представител на ЕС по външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел в навечерието на 30-ата среща на министрите на ОССЕ.

Той каза, че по време на срещата с Борел са били обсъдени най-важните реформи и процеса на европейска интеграция и му благодари за силната подкрепа на евроинтеграционния път и за плана за развитие на Западните Балкани.

"Ясно сме съгласни, че нашата европейска интеграция трябва да продължи и няма да спре до пълноправно членство в ЕС", каза Ковачевски.

 Борел подчерта, че не трябва да има политическо разделение по въпроса за ЕС, че процесът на конституционни промени трябва да бъде завършен и да се работи по ключови реформи.

"Това ще бъде от полза за цялата нация и Северна Македония като държава", каза Борел.

Той оцени положително приемането на новия Правилник за дейността на Народното събрание с междупартийно съгласие, както и усилията на правителството за евроинтеграционния процес.

Борел каза още, че ЕС оценява усилията на Македония като представител на ОССЕ и самата роля на тази организация, която представлява обща платформа на Съюза, въпреки, както каза той, усилията на Русия да я подкопае.

Относно присъствието на министъра на външните работи на Русия Сергей Лавров на министерската конференция в Скопие, той каза, че "трябва да чуе защо ЕС осъжда Русия и след това да се върне, при господаря на Кремъл и му да го предаде".

Възможната поява на Лавров в Скопие предизвика разногласия в ОССЕ

Възможната поява на Лавров в Скопие предизвика разногласия в ОССЕ

Съединените щати и техните съюзници се стремят едновременно да запазят ОССЕ жива и да държат Русия отговорна

"Не искаме да загубим способността на ОССЕ да работи. Свършихте добра работа. Приветствам предложението Малта да бъде следващият председател", каза между другото Борел.

Ковачевски и Борел проведоха двустранна среща, на която присъстваха заместник-председателят по европейските въпроси Боян Маричич и европейският посланик Дейвид Гиър.