Мисия на ООН пристигна в Нагорни Карабах в неделя, съобщиха азербайджанските медии, докато масовото изселване на етнически арменци от региона продължи след светкавичната азербайджанска военна офанзива миналия месец, предава Ройтерс.

Мисията, ръководена от висш служител на ООН за хуманитарна помощ, е първият достъп на световната организация до региона от около 30 години.

Армения поиска от Международния съд да нареди на Азербайджан да изтегли всичките си войски от цивилните учреждения в Нагорни Карабах и да даде достъп на ООН.

Международният съд през февруари нареди на Азербайджан да осигури свободно движение през зона, известна като Лачинския коридор, водещ към и от региона.

В неделя Световната здравна организация съобщи, че над 100 000 етнически арменци от Нагорни Карабах са избягали в съседна Армения.

"Активирахме нашите системи за спешна помощ и ще изпратим експерти в страната в редица дисциплини, включително психично здраве, управление на изгаряния, основни здравни услуги и координация при спешни случаи след пълна оценка на нуждите", се казва в изявление на д-р Ханс Хенри П Клуге, регионален директор на Регионалния офис на СЗО за Европа,.

"Предизвикателствата са наистина огромни и ние сме там, за да направим всичко по силите си."

Заминаването на гладни и изтощени арменски семейства тази седмица беше помрачено от експлозия в депо за гориво, която уби най-малко 170 души.

САЩ изпращат хуманитарен екип в Карабах

САЩ изпращат хуманитарен екип в Карабах

Целта е адекватен отговор на нуждите на местното население