Мръсният въздух убива около 9 милиона души годишно почти всяка година от 2015 г. насам. Това е съобщил екип от учени във вторник, цитиран от "Ройтерс".

Светът не се справи с мръсния въздух през 2021 г.

Светът не се справи с мръсния въздух през 2021 г.

Нито една страна не e изпълнила стандарта на СЗО за качество на въздуха

Замърсяването на въздуха заради промишлеността и урбанизацията е довело до 7% увеличение на смъртните случаи, свързани със замърсяването, от 2015 до 2019 г., според анализа на учените на данните за глобалната смъртност и нивата на замърсяване от организацията Pure Earth.

Но за разлика от изменението на климата, маларията или ХИВ, не сме обърнали на замърсяването на околната среда много внимание, според тях.

Тези данни поставят замърсяването наравно с тютюнопушенето по отношение на глобалните смъртни случаи. За сравнение, COVID-19 е убил около 6,7 милиона души в световен мащаб от началото на пандемията.

За най-новото си проучване, публикувано в онлайн списанието Lancet Planetary Health, авторите анализираха данните за 2019 г. от Global Burden of Disease, текущо проучване на Университета на Вашингтон, което оценява цялостната експозиция на замърсяване и изчислява риска от смъртност.

99% от населението диша въздух с лошо качество, сочат данните на СЗО

99% от населението диша въздух с лошо качество, сочат данните на СЗО

Качеството на въздуха е най-лошо в регионите на Източно Средиземноморие и Югоизточна Азия

Новият анализ разглежда по-конкретно причините за замърсяването - разделя традиционните замърсители като дим или отпадни води от по-модерните замърсители, като промишлено замърсяване на въздуха и токсични химикали.