Унгарският премиер Виктор Орбан нарече санкциите на Европейския съюз срещу Русия "стъпка към война", съобщава "Франс прес".

Той определи политиката на блока спрямо Москва като опасна.

Орбан се опитва да поддържа неутрална позиция, след като Русия нахлу в Украйна през февруари. Унгарският премиер отказа да изпрати военна помощ на Киев и се противопостави на помощния пакет на ЕС за Украйна на стойност 18 милиарда евро.

Въпреки че Будапеща не блокира санкциите на ЕС срещу Русия, след като получи ключови отстъпки по пакета, тя обвини мерките на Брюксел както за растящите сметки за енергия, така и за изключително високата инфлация в Унгария.

ЕС да спре да мисли за нови санкции срещу Русия, иска Унгария

ЕС да спре да мисли за нови санкции срещу Русия, иска Унгария

Това само щяло да задълбочи кризата с енергийните доставки

Това е стъпка към война, ако някой се намеси икономически във военен конфликт, подчерта Орбан и предупреди, че "заемането на позиция" може не след дълго да означава "да станете действително воюващ".

Като доставя разрушителни оръжия, обучава украински войници на собствена територия, санкционира енергетиката, ЕС застрашава себе си, категоричен бе той.

Инфлацията в Унгария достигна 21,6% през октомври - най-високото си ниво от 1996 г. насам и третото най-високо ниво в ЕС, според Евростат.

През октомври инфлацията на храните в Унгария беше най-високата в целия ЕС, надвишавайки 45%.

С предстоящата рецесия - БВП през третото тримесечие се сви с 0,4% спрямо предходното тримесечие - за Орбан предстоят икономически проблеми, тъй като евросредствата за над 14 милиарда евро за страната бяха блокирани поради корупция и опасения за върховенството на закона.

Унгария не иска да я поучават за Русия и се дразни на Украйна

Унгария не иска да я поучават за Русия и се дразни на Украйна

Според Будапеща критиката на Германия е несправедлива