Крайнодесните лидери на Италия и Франция Джорджа Мелони и Марин Льо Пен трябва да прекратят съперничеството си и да засилят сътрудничеството след изборите за Европейски парламент (ЕП) през юни. Това заяви унгарският премиер Виктор Орбан в интервю за френското списание Le Point, публикувано в сряда, съобщава "Ройтерс".

"Ако успеят да работят заедно, в една уникална група или коалиция, те ще бъдат сила за Европа. Привлекателността на тяхното сътрудничество ще бъде много силна", каза Орбан.

Мелони вижда сближаване, но не и сливане на най-десния сектор в ЕП

Мелони вижда сближаване, но не и сливане на най-десния сектор в ЕП

Има общи позиции с "Идентичност и демокрация", но не и с "Алтернатива за Германия" (АзГ)

Проучванията прогнозират, че европейските националистически и евроскептични партии ще спечелят рекорден брой гласове през юни, като избирателите наказват основните партии за високата инфлация и миграционния натиск.

Евродепутатите, представляващи подобни възгледи, обаче вероятно ще седят в две съперничещи си групи в ЕП. 

Източници заявиха "Ройтерс", че шансовете за формиране на единен, силен крайнодесен блок в Европа са слаби, позовавайки се на различията между неговите водещи фигури, Мелони и Льо Пен. Различията са по въпроси като каква позиция да се заеме относно войната в Украйна и отношенията с Русия.

Запитан дали неговата партия Фидес все още планира да се присъедини към блока на Мелони след изборите, Орбан каза: "Да, това все още е на дневен ред".

Орбан каза в интервюто обаче, че "всичко може да бъде пренаписано" сега, когато съперничещият лагер на Льо Пен изхвърли германската крайнодясна партия "Алтернатива за Германия", която видя като основната пречка за сътрудничеството между двете фракции.

Попитан за възможните кандидати за ръководител на Европейската комисия (ЕК), Орбан каза, че неговият основен приоритет е да се "отърве от сегашното ръководство" и че би било твърде рано да се предлагат имена.

Льо Пен къса с Алтернатива за Германия заради оправдаване на нацистките SS

Льо Пен къса с Алтернатива за Германия заради оправдаване на нацистките SS

Публичната раздяла с Националното движение (НД) на Льо Пен може да подложи на изпитание крайната десница

Попитан от Le Point за възгледите му относно бившия шеф на ЕЦБ Марио Драги като следващ председател, Орбан каза: "Той е уважаван човек".