Електронната система за регистрация на военнослужещите ще заработи в Русия от 1 ноември 2024 г., т.е. по време на есенния набор на новобранците. Това се посочва в правителственото постановление за "Единен регистър на информацията за гражданите, подлежащи на военна служба", публикувано на 27 април.

Това уточни руската служба на Би Би Си.

Службата ще събира информация за дадено лице от други държавни бази данни, включително службата "Госуслуги", базите на ФСБ, МВР, данъчната служба, миграционните и регистрационните регистри.

Военните ще имат достъп до информация за наказателни и административни дела на лице, подлежащо на военна служба, за неговото недвижимо и друго имущество, както и до информация за местоживеенето му, включително на място, различно от мястото на регистрация.

За уведомяване на лицата, подлежащи на военна служба, за промени в регистъра на първо място ще се използва порталът "Госуслуги". Призовката, получена чрез портала, ще се счита за връчена и ако бъде пренебрегната, ще се прилагат ограничения, въпреки че призовките на хартиен носител ще останат в сила.

Ако дадено лице не се яви в центъра за набиране на военнослужещи по електронна призовка в срок от седем дни след включването му в регистъра, то автоматично ще загуби правото да напуска Русия, да издава задграничен паспорт, да регистрира частно предприятие, да извършва сделки с недвижими имоти, да управлява и регистрира превозни средства, да взема заеми и кредити.

Шойгу отрича заплахата от нова мобилизация за създаване на "буферна зона"

Шойгу отрича заплахата от нова мобилизация за създаване на "буферна зона"

Путин спомена идеята за "буферна зона" след засиления обстрел на Белгородска област

"Досега наборните войници можеха спокойно да напускат страната въпреки законодателната забрана. Това беше възможно, тъй като нямаше канал за обмен на информация между службата за наборна военна служба и граничната служба.

"Със стартирането на регистъра наборните военнослужещи, по отношение на които е изпратена призовка, автоматично ще бъдат лишавани от възможността да напускат страната, докато не се явят в центъра за набиране на военнослужещи", пише в канала в Телеграм на проекта "Военни адвокати".

Путин обуздава прокуратурата за изземането на частни активи

Путин обуздава прокуратурата за изземането на частни активи

То е оправдано само когато бездействието може да застраши националната сигурност на Русия

През април 2023 г. руският президент Владимир Путин подписа закон за реформиране на регистрацията на руснаците в наборна възраст. Призовките до службата за военна регистрация вече ще идват не само на хартия, но и в електронен вид. В този случай призовката ще се счита за връчена от момента, в който бъде поставена в личния акаунт в "Госулуги". Това се отнася за всички лица, подлежащи на военна служба, а не само за наборниците.

Законът значително променя системата за уведомяване за наборна военна служба. Според предишната редакция на закона "За военната служба и военната повинност" призовката до центъра за набиране на военнослужещи трябва да се връчи лично и срещу подпис.

Призовката в електронен вид ще се счита за получена от момента на публикуването ѝ в личния профил на лицето.

ISW: Русия използва настроенията след атентата за мобилизация на мигранти

ISW: Русия използва настроенията след атентата за мобилизация на мигранти

Продължават ударите срещу енергийната инфраструктура на Украйна