Басманският съд на руската столица Москва задържа за 2 месеца продуцента на информационната служба на агенция "Ройтерс" Константин Габов за публикуване на материали в YouTube канала NavalnyLIVE.

Това са съобщили за ТАСС от пресслужбата на съда.

Каналът "Навальный LIVE" е създаден от съратниците на Алексей Навални и служители на основаната от него Фондация за борба с корупцията (ФБК), призната за екстремистка организация в Руската федерация и забранена като такава.

"Продуцентът на информационната служба на информационната агенция "Ройтерс" е обвинен в извършване на престъпление по част 2 на член 282.1 от Наказателния кодекс на Руската федерация (участие в екстремистка общност).

Публикувани са снимка и видеоматериали в канала NavalnyLIVE в YouTube. Съдът наложи задържане за срок от 2 месеца, тоест до 27 юни 2024 г.", каза пресслужбата.

Русия временно отстрани свещеник, отслужил панихида в памет на Навални

Русия временно отстрани свещеник, отслужил панихида в памет на Навални

Отец Дмитрий Сафронов няма право да изпълнява духовнически задължения за три години

Припомняме, че това е пореден арест, свързан с Навални, след смъртта на опозиционния лидер. 

Руският православен свещеник, отслужил панихидата за покойния руски опозиционен лидер Алексей Навални през март, бе отстранен от задължения за период от три години. 

На 26 март хиляди присъстваха на възпоменателна служба, отслужена от отец Сафронов за Навални - най-яростният критик на президента Владимир Путин в Русия, който почина на 47-годишна възраст в арктическа наказателна колония през февруари.Той бе погребан на 1 март в Москва.

Американските разузнавателни агенции установиха, че руският президент Владимир Путин вероятно не е наредил Навални да бъде убит в арктическата наказателна колония през февруари.

Кремъл отрече да има нещо общо с кончината на Навални. Путин подчерта, че е бил готов да предаде опозиционера на Запада при размяна на затворници, при условие, че той никога не се завърне в Русия.

Позовавайки се на източници, запознати с казуса, WSJ твърди, че Путин най-вероятно не стои зад смъртта на Навални. Вашингтон обаче не освобождава руския президент от цялостната отговорност за смъртта на Навални, като се има предвид, че опозиционера е бил мишена на руските власти от години, лежал е в затвора и е бил отровен през 2020 г. с нервнопаралитичен агент .

Христо Грозев очаква още руски "изстрели Навални" за шантаж на Запада

Христо Грозев очаква още руски "изстрели Навални" за шантаж на Запада

Да свалим родовите очила и да сме подготвени за най-лошия сценарий

Навални почина на 16 февруари в затвора в Ямало-Ненецкия окръг, където той излежаваше присъдата си. Президентът на САЩ Джо Байдън обвини Владимир Путин за смъртта на опозиционера. От Кремъл определиха тези твърдения като "безумни".

След кончината на Навални ЕС призова Русия да освободи всички политически затворници. Великобритания пък наложи санкции на ръководителите на наказателната колония в Ямало-Ненецкия окръг.

Според издаденият смъртен акт Навални е починал от естествена смърт. Повече от седмциа след смъртта на опозиционера тялото му бе предадено на неговите близки. Той бе погребан на 1 март в Москва.

Владимир Путин назова по име Навални

Владимир Путин назова по име Навални

Предложили му Навални бъде разменен - "Ще го сменим, за да не се връща. Нека си седи там"