Системата за противоракетна отбрана Aegis Ashore в Румъния беше открита с официална церемония в присъствието на румънския премиер Дачиан Чолош, генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг и американския заместник-министър на отбраната Робърт Уърк, съобщават румънските медии.

Инвестицията за системата възлиза на 800 млн. долара.

Столтенберг, който пристигна в Румъния специално за откриването, се срещна с президента Клаус Йоханис.

Остра реакция на Русия срещу активирания натовски ПРО щит в Румъния

Остра реакция на Русия срещу активирания натовски ПРО щит в Румъния

"Вредно и грешно решение"

След срещата шефът на НАТО заявил, че било голяма чест за него да бъде отново в Румъния. Той уверил, че новата система не застрашавала руския ядрен арсенал.

От своя страна Йоханис подчертал, че ПРО щитът не бил насочен срещу някоя държава и той имал строго отбранителна функция.

Припомняме, Румъния и САЩ сключиха споразумение за разполагане на ПРО системата от балистични ракети на територията на Румъния на 13 септември 2011 г. Изграждането на противоракетния щит започна в края на октомври 2013 г.

Системата е разположена в американска авиобаза в румънското село Девеселу, на около 50 километра от българската граница. В базата са инсталирани радар SPY-1 и 24  ракети.

От утре започва изграждането на аналогична база в Полша, която трябва да заработи през 2018 г.

Първоначалната цел на противоракетния щит в Европа е старият континент да бъде предпазен от евентуално иранско нападение, но в новите условия има готовност той да бъде използван за защита при атака от която и да е друга държава, разполагаща с балистични ракети.

Системата е интегрирана с радарите на американските кораби с ПРО, които вече са разположени в Средиземно море.

Разполагането на щита предизвика бурни протести от страна на Москва, която твърди, че американската ПРО застрашава сигурността на Русия.

От руското външно министерство вчера заявиха, че разполагането на противоракетния щит нарушава договора за ракетите със среден и малък обсег.    

В отговор на руските твърдения, американската страна нееднократно подчертава, че става дума за прихващащи ракети, чието предназначение е отбрана, а не нападение.