Китайският президент Си Дзинпин призова за общо "олимпийско примирие". Китайският лидер изрази позицията си по време на пресконференция с френския президент Еманюел Макрон в Париж.

"Като страна членка на Съвета за сигурност на ООН, Китай, заедно с Франция, призовава за общоприето примирие по повод Олимпийските игри в Париж", заяви Си Дзинпин (цитиран от РИА Новости).

Макрон благодари на китайския президент, че е подкрепил идеята за примирие. "Заедно вярваме, че едно олимпийско примирие на всички театри на военни действия може да бъде възможност да се работи за дългосрочно уреждане в пълно съответствие с международното право", каза той.

Летните олимпийски игри ще се проведат от 26 юли до 11 август 2024 г. във Франция.

Обичайно е било да се обявява примирие за Олимпийските игри още в Древна Гърция.

Общото събрание на ООН подкрепи идеята за световно примирие по време на предстоящите Олимпийски игри. За него гласуваха 118 държави, Русия и Сирия се въздържаха, а против нямаше нито един глас.

Макрон отново говори за олимпийско примирие

Макрон отново говори за олимпийско примирие

Той се надява на подкрепата на Пекин

Макрон за първи път обяви плановете си за "олимпийско примирие" през март. Тогава той говореше само за прекратяване на огъня в Украйна. През април френският президент заяви, че работи и за постигане на примирие в ивицата Газа.