Талибаните похвалиха атентаторите самоубийци, загинали по време на войната срещу бившето правителство и неговите западни съюзници, и предложиха на семействата им парични суми и обещания за земя. Това се посочва в изявление на вътрешното министерство на радикалните ислямисти, които от август управляват Афганистан, информира "Ройтерс".

Действащият министър на вътрешните работи Сираджудин Хакани, за чиято глава САЩ дават 10 млн. долара награда като "специално посочен световен терорист", се срещна със семействата на церемония в хотел "Интерконтинентал" в Кабул, който беше нападнат от атентатори самоубийци през 2018 г.

Официални снимки от срещата вчера затъмниха лицето му.

Талибаните заповядаха край на публичното показване на екзекутирани престъпници

Талибаните заповядаха край на публичното показване на екзекутирани престъпници

Талибаните остават фундаментално непроменени

"В речта си министърът приветства джихада и жертвите на мъчениците и муджахидините и ги нарече герои на исляма и страната", се уточнява в изявление на министерството в "Туитър".

Семействата на атентаторите самоубийци получиха дрехи, 10 000 афгани (111 долара) и обещаха парцели земя.

Хакани наследи баща си Джалалудин Хакани като главатар на мрежата "Хакани", екстремистка групировка, свързана с талибаните, която беше обвинена от западните специални служби за някои от най-кървавите самоубийствени атаки във войната.

Той е издирван за разпит от ФБР във връзка с нападение срещу друг хотел в Кабул през 2008 г., при което са убити шестима души, включително американски гражданин.

След победата на талибаните над подкрепяното от Запада правителство, което рухна през август, екстремистите от "Ислямска държава" извършиха поредица от самоубийствени атентати срещу джамии и други цели, избивайки стотици цивилни.

За талибаните "Ислямска държава" не била заплаха, а "главоболие"

За талибаните "Ислямска държава" не била заплаха, а "главоболие"

Ислямска държава" не се ползвала с подкрепата на афганистанския народ