Aко спечели изборите, кандидатът за президент на Републиканската партия в САЩ Доналд Тръмп може и да е готов да преговаря с Русия за контрол върху въоръженията, след като засили позициите на страната си, включително създаването на нова система за противоракетна отбрана.

Това е заявил Брайън Хюз, старши съветник в неговия предизборен щаб, пред кореспондент на ТАСС.

Тръмп все още счита Харис за лесен съперник

Тръмп все още счита Харис за лесен съперник

Поредната му реч на митинг бе изпълнена с нападки срещу съперника

"Що се отнася до оръжията, бившият президент Тръмп вярва в постигането на мир от позицията на силата, каза той, когато го попитаха дали републиканският кандидат за президент се интересува от нови споразумения за контрол на въоръженията с Русия. Той често заявява, че това е едно от най-важните неща - да укрепим нацията означава да изградим система за противоракетна отбрана, за която се говори от десетилетия, да го направим по начин, който защитава американците и ни прави по-силни."

"Когато позицията на САЩ в света стане по-силна, можем да започнем да правим оценки на числените показатели на оръжията, за които говорите, но не можем да започнем да обсъждаме това днес, когато Америка е в толкова слаба позиция. добави Хюз, който сега е в Чикаго. "Първото нещо, което трябва да се случи в геополитическата сфера, е американската сила да бъде призната отново при настоящия президент на САЩ Джо Байдън и вицепрезидента и кандидатът на Демократическата партия Камала Харис."

NYT:  Байдън през март за първи път говори за сдържане на ядрен Китай

NYT: Байдън през март за първи път говори за сдържане на ядрен Китай

В секретен стратегически ядрен план

"Няма да обсъждаме споразумения днес, преди да можем да обсъдим това, трябва да направим Америка отново е уважавана на международната сцена. Това няма да се случи при Байдън и Харис.", е отговорил Хюз на въпрос дали Тръмп би се заинтересувал да подпише потенциално споразумение в тази област само с Русия или и с Русия, и с Китай. 

По-рано Тръмп многократно е заявявал, че ако спечели предстоящите президентски избори на 5 ноември, възнамерява да създаде нова система за противоракетна отбрана в страната. През ноември 2023 г., говорейки във Флорида, той увери, че ще изгради "най-новия противоракетен щит".