Има две различни виждания за САЩ - едната е обърната към бъдещето, другата - към миналото. Вярвам, че американските граждани знаят какво  е общото между нас и какво ни разделя. Но независимо от това, ние трябва да работим заедно, посочи вицепрезидентът и кандидат на демократите за президент - Камала Харис по време на предизборния дебат с опонента си Доналд Тръмп, подкрепен от партията на Републиканците.

След това вицепрезидентът, а сега кандидат на демократите за президент, изброи за какво ще се бори, ако стане президент. В изброяването си тя посочи защитата на правото на жените на аборт, нещо, по което с Доналд Тръмп имаха различия по време на дебата.

Тя отбеляза, че когато е била прокурор, никога не е питала жертвата дали е демократ или републиканец. Задавала им един и същи въпрос: "Добре ли сте?" В края на финалното си изказване Камала Харис обеща да бъде президент на всички американци.

В заключителната част от своето изложение Доналд Тръмп атакува Камала Харис, отбелязвайки, че тя заявява какво ще прави тепърва, а не отговаря на въпроса защо още не е свършила тези неща - защо не е подобрила положението на границата, защо не е създала работни места. Той подчерта, че САЩ са една залязваща сила, която си няма идея какво става около нея и ще вкара света в Трета световна война. По време на дебата Тръмп обвини Камала Харис, че тя е трябвало да проведе такава дипломация, така че Русия да не нахлува в Украйна. Тя обаче не се справила, тъй като била много слаб вицепрезидент, упрекна я Доналд Тръмп.

По темата за енергийната сделка

Въпреки че Камала Харис бе яростен поддръжник на Зелената сделка, докато беше сенатор на Калифорния, през последните три години тя зае по-умерени позиции и се фокусира върху прилагането на разпоредбите за климатичните политики от Закона за намаляване на инфлацията, предложен от администрацията на Байдън. Това включва близо 375 милиарда долара под формата на финансови стимули за закупуване на електрически автомобили и за проекти за чиста енергия.

В същото време Камала Харис едва ли ще изпълни целта на Байдън - за намаляване наполовина на емисиите на парникови газове до 2030 г., тъй като досега не е споменавала какво смята за тази амбициозна цел.

От своя страна Тръмп обяви, че целта му е САЩ да имат най-евтината енергия и електричество в света и добави, че може да намали цените наполовина в рамките на една година от потенциалното му завръщане на поста.

Тръмп обеща САЩ да излязат отново от Парижките споразумения за климата и да отмени разпоредбите, приети и предложени от администрацията на Байдън,  които са насочени към енергийно неефективните видове електрически крушки, печки, съдомиялни.

По темата за върховенството на закона

Подобно на Джо Байдън и Харис заклейми Тръмп като заплаха за демокрацията.

Тръмп се зарече да преразгледа дейността на министерството на правосъдието и на ФБР от самото им начало, като АП коментират, че той е ощетен от тях заради наказателните обвинения, повдигнати срещу него. Той също така обеща да разположи Националната гвардия в градове като Чикаго, така че да се бори с престъпността. Той обеща и да назначи специален прокурор, който да разследва дейността на Джо Байдън.

По отношение на миграцията

Тръмп, както и други републиканци, обвиняват Камала Харис за ситуацията на границата между САЩ и Мексико, която според тях е извън контрол поради нейните твърде снизходителни политики.

Харис възрази на обвиненията, като обвини, че Тръмп е влошил ситуацията, като е отхвърлил двупартийния компромис в Сената, благодарение на който са щели да бъдат въведени по-строги изисквания за предоставяне на убежище и са щели да бъдат назначени повече гранични полицаи, съдии и служители, отговарящи за процеса на предоставяне на убежище. Вицепрезидентът се обяви за всеобхватна миграционна реформа, при която нелегалните мигранти да получат гражданство, особено ако отдавна живеят в Щатите нелегално, след като са пристигнали като деца в страната на неограничените възможности.

Бившият президент обеща да организира най-голямото депортиране на хора в историята на САЩ - операция, която може да включва и изграждане на лагери за задържане и намеса на Националната гвардия. Той добави и че отново ще въведе и разшири забраната за пътуване, която е насочена към гражданите от седем мюсюлмански държави.

След атаката на "Хамас" срещу Израел на 7 октомври Тръмп обещава и нова "идеологическа проверка" на мигрантите, с цел да не се допускат в САЩ "опасни лунатици, хейтъри, фанатици и маниаци".

Той също така ще работи за депортацията на хора, които са в САЩ законно, но проявяват "джихадистки симпатии". За разлика от Харис, Тръмп заяви, че ще се стреми да отмени гражданството на онези хора, родени в САЩ, чиито родители пребивават незаконно в страната.

По отношение на войната на Израел в Газа

И Тръмп, и Харис защитават позицията, че Израел има право да се защитава и многократно са заклеймявали "Хамас" като терористична организация.

Подобно на Байдън, Харис подкрепя идеята предложението за връщането на заложниците да върви паралелно със споразумение за по-дълго прекратяване на огъня, така че да може всички заложници да се върнат у дома.

Тръмп пък е убеден, че са необходими по-агресивни реакции на пропалестинските протести в колежите и приветства усилията на полицията да ги овладее. Тръмп предлага да бъдат отменени студентските визи на онези младежи, които поддържат антисемитски или антиамерикански възгледи. Освен това настоява и онези младежи, които подкрепят "Хамас", да бъдат депортирани.

По отношение на НАТО и Украйна

Вицепрезидентът Камала Харис все още не е заявила ясно позициите си по отношение на войната на Русия с Украйна. Тя обаче похвали усилията на президента Джо Байдън да възстанови съюзите, разбити от Тръмп, особено НАТО.

Харис посочи, че би било глупаво да се рискуват глобални съюзи, които САЩ са създали, и заклейми "бруталността" на Путин.

Тръмп обяви, че ако се върне на поста президент, ще преоцени из основи мисията и целите на Алианса НАТО. Той подчерта, че може да сложи край на войната преди още преди да встъпи в длъжност, като събере и двете страни на масата на преговори. На което Харис отговори, че ако Доналд Тръмп бе бил президент при нахлуването на Русия в Украйна, Путин отдавна би бил в Киев.

По отношение на търговията

Администрацията на Байдън-Харис се стреми да стимулира търговските отношения със страни съюзници в Европа, Азия и Северна Америка, като същевременно ограничава връзките си с държави съперници като Китай.

Тръмп настоява на драстично увеличаване на митата върху почти всички вносни чуждестранни стоки. Той предложи до 100% по-високи мита върху китайските стоки.

По отношение на данъците

Камала Харис обеща да намали данъците на повече от 100 милиона работещи домакинства и представители на средната класа. Тя предлага и постоянен данъчен кредит в размер на $3600 на дете и специален данъчен кредит в размер на $6000 за първо дете.

Харис обяви, че ще разшири данъчните кредити за купувачите на първо жилище, както и ще настоява за изграждането на 3 милиона нови жилищни единици за четири години, като същевременно премахне данъците върху бакшишите и одобрия данъчни облекчения за предприемачите. Подобно на Байдън, тя иска да повиши ставката на корпоративния данък, който в момента е 21%, до 28 процента. 

Тръмп също обеща да удължи и дори да разшири всички данъчни облекчения от първия му мандат през 2017 г., като същевременно изплати дълга. Той предложи намаляване на общата ставка на корпоративния данък до 15% от 21% - но само за компании, които произвеждат продуктите си в САЩ. Той ще отмени и всички увеличения на данъците, приети от администрацията на Байдън.

Тръмп също предлага премахване на данъците върху бакшишите, както и премахване на данъците върху социалните осигуровки. Той също се обяви за намаляване на цената на жилищата.

АП се позова на независими анализатори, според които идеите на Тръмп биха допринесли за много по-голямо увеличаване на бюджетните дефицити, отколкото намеренията на Камала Харис.