Злонамерени кръгове се опитват чрез публикации в българските медии да наранят турско-българското приятелство.

Това предупреди говорителят на Министерството на външните работи на Турция Хами Аксой във връзка с възникналото напрежение около религиозния закон в България, съобщава турската агенция İhlas News Agency.

Турция иска да анексира български територии, предупреждава Джамбазки

Турция иска да анексира български територии, предупреждава Джамбазки

ВМРО настояват за твърдо извинение за изказването на Чавушоглу

Говорителят подчерта, че Турция поддържа много близки и добри отношения с България. "Сънародниците ни в България също носят специално значение в отношенията ни с България", поясни той и добави, че Турция и България са две съседни, приятелски и съюзнически държави, които обръщат внимание на принципите на ненамеса във вътрешните дела.

В същото време външните ведомства на двете държави поддържат конструктивен и дружески диалог помежду си, провеждат консултации по много въпроси. В този контекст наскоро нашият министър спомена в реч, че е провел преди време разговор с българския външен министър във връзка с промените в Закона за вероизповеданията и международните норми, обясни говорителят и добави, че думите на турския външен министър са били погрешно разтълкувани от българските медии.

Отношенията между България и Турция са като между слуга и господар

Отношенията между България и Турция са като между слуга и господар

Турция с гигантски крачки бяга от съвременната република на Ататюрк

Някои злонамерени среди се опитват по този начин да навредят на турско-българското приятелство, каза още той.

Хами Аксой подчерта, че турско-българското приятелство е поставено върху здрави основи и не може да бъде навредено с подобни игри.

Коментарът на турския министър Мевлют Чавушоглу предизвика бурни реакции в България.

Промените в Закона за вероизповеданията с искането за опрощаване на дълговете на вероизповеданията засягаше предимно Главното мюфтийство, чиито дългове бяха над 8 млн. лева, а останалите вероизповедания нямаха просрочени задължения.

Хасан Адемов не знае за намеса на Турция в нашето законодателство

Хасан Адемов не знае за намеса на Турция в нашето законодателство

Какъв е този мерак да имаш такива жилища, недоумява Димитър Манолов

След обществено недоволство депутатите приеха, че дълговете няма да се опрощават, а ще се отлагат.

В деня, когато бяха приети окончателните промени в Закона за вероизповеданията, с които се приема, че вероизповеданията могат да получават дарения от чужбина и българската държава ще отложи погасяването на задълженията, които има Главното мюфтийство, стана ясно, че е имало намеса от Турция.

Борисов не получи извинение от Турция

Борисов не получи извинение от Турция

Пет часа продължи срещата му с турския вицепрезидент Фуат Октай...

От Анкара искали да бъдат опростени дълговете на Мюфтийството, които са около 8 млн. лева. Запознати уверяваха, че от наеми на имоти Мюфтийството получава около 30 млн. лева годишно.

Информацията за намеса в българската вътрешна политика стана повод външният министър Екатерина Захариева да привика посланика на Турция в България Хасан Улусой.