Украинските военнослужещи, чийто видеозапис от разстрела им се появи предишния ден, са били войници от 82-ра отделна въздушнодесантна бригада на ВСУ.

Това съобщиха от украинските въздушнодесантни войски, цитирани от руската служба на Би Би Си.

"Трима военнослужещи от 82-ра отделна десантно-щурмова бригада на Въоръжените сили на Украйна, които отпаднаха от строя в резултат на това, че бяха заловени, след като получиха рани и контузии с различна степен на тежест", се казва в изявлението.

В него се допълва, че престъплението е вписано в единния регистър на досъдебните разследвания, а материалите по делото ще бъдат предадени на Международния наказателен съд.

"Рано или късно военнопрестъпниците от Руската федерация ще отговарят за зверствата си пред Международния наказателен съд", добавиха от Киев.

В сряда Главната прокуратура на Украйна започна наказателно дело след публикуването на видеото.

ISW: Кремъл продължава да разстрелва военнопленници в Украйна

ISW: Кремъл продължава да разстрелва военнопленници в Украйна

Обстановката на фронта остава напрегната

Според украинските власти руски военнослужещи са пленили трима украински войници по време на военен сблъсък край селището Работино в Запорожка област през декември м.г. Час по-късно те са били застреляни, се казва в изявление на украинската генерална прокуратура.

Кадрите от въздуха бяха публикувани в интернет. На кадрите се вижда как трима невъоръжени мъже падат от неподвижна позиция след изстрел. Би Би Си не можа незабавно да провери и потвърди автентичността на видеото. Руското министерство на отбраната не е коментирало инцидента.