Водещ член на крайнодясната партия "Алтернатива за Германия" (АзГ) се яви в съда в четвъртък по обвинение в употребата на забранен лозунг, използван от паравоенното крило на нацистката партия.

Бьорн Хьоке, ръководител на АзГ в източната провинция Тюрингия, която провежда избори през септември, е част от националистическото крило на АзГ, официално определена от вътрешното разузнаване като "десен екстремист".

Няколко десетки протестиращи се събраха пред съдебната зала в източния град Хале, държейки плакати с надписи: "Бьорн Хоке е нацист", преди да той пристигне в съдебната зала, облечен в тъмен костюм и бяла риза.

Прокурорите казват, че Хьоке е завършил предизборна реч в източния град Мерзебург през май 2021 г. с думите "Всичко за Германия!". Тази фраза е забранена в Германия, тъй като е била лозунг, използван от щурмоваците на Хитлер SA.

Адвокатите му твърдят, че той не е знаел, че думите са забранени, а самият Хьоке, учител по история, каза миналата седмица в телевизионен дебат, че не е знаел за произхода на фразата.

Той също така е обвинен в употребата на лозунга по време на събитие през декември 2023 г. в Гера.

Ако бъде признат за виновен, Хьоке ще бъде изправен пред глоба или евентуално затвор. Делото ще продължи поне до средата на май.

АзГ, която се класира на второ място в повечето национални проучвания след опозиционния консервативен блок, беше подложена на контрол след съобщенията през януари, че някои високопоставени партийни фигури са обсъдили на среща депортирането на хора от негермански произход.

Подкрепата за "Алтернатива за Германия" намалява, показват проучвания

Подкрепата за "Алтернатива за Германия" намалява, показват проучвания

Въпреки това, тя остава класирана на второ място зад опозиционните консерватори