Стотици активисти на проруската сепаратистка организация „Кримски фронт" са обсадили Върховната рада в Крим, настоявайки за провеждане на референдум за пълно отцепване на автономната република от Украйна, съобщи радио „Свобода".

Пред медията отцепниците са заявили, че на днешното си заседание местната власт трябва да вземе решение, с което да се откаже от подчинението на централното управление в Киев и да поиска помощ от Руската федерация за гарантиране на сигурността в региона.

Председателят на кримската Върховна рада Володимир Константинов е съобщил на множеството, че исканията им са внесени за разглеждане на извънредна сесия, която ще се проведе утре, но до решение може да се стигне едва след съгласуване с новото украинско правителство, което се очаква да стане факт в четвъртък.

Протестиращите скандират „Русия", „Крим на кримските власти", „Крим, ставай!" и „Константинов, заминавай!". Около стотина казаци са блокирали входа на местния парламент и не позволяват на народните представители да напускат, докато не се произнесат по въпроса.