Върхушката в Северна Корея видимо изразява недоволството си към младия вожд Ким Чен-ун и неговото правителство, след като все повече външна информация се процежда в изолираната страна. Това обяви бивш заместник-посланик на Северна Корея в Лондон, съобщава "Ройтерс".

Тай Чен Хо избягал в Южна Корея през август миналата година и от декември 2016 г. говори пред медии, появявайки се в различни телевизионни предавания, за да разкрие подробности за бягството си от комунистическата държава и живота си като посланик на Северна Корея.

"Когато Ким Чен-ун дойде на власт, аз се надявах, че ще вземе разумни и рационални решения, за да спаси Северна Корея от бедността, но скоро след това изпаднах в отчаяние, наблюдавайки го да извършва чистки на длъжности лица без основателни причини", изтъкна беглецът.

"Несъгласие на ниско ниво или критика на режима, доскоро немислими, стават все по-чести", разкрил той, говорейки на перфектен английски.

Тай Чен Хо е заявил публично, че недоволството от Ким Чен-ун го е накарало да избяга от страната. Двамата му синове и съпругата му в Лондон също са избягали с него.

Северна и Южна Корея технически все още са в състояние на война, тъй като не са подписали официален мирен договор за разразилия се конфликт в периода между 1950 и 1953 г. Северна Корея, която е обект на санкции от страна на ООН заради ядрената си и ракетната си програма, редовно заплашва за унищожи Южна Корея и нейния основен съюзник, а именно - САЩ.

Тай Чен Хо е най-високопоставеният държавен служител, избягал от Северна Корея и влязъл в обществения живот в Южна Корея от бягството на Хуан Ян Йоп през 1997 г.

Според беглеца севернокорейската система нямала нищо общо с истинския комунизъм, като добавил, че върхушката, както и той, бил наблюдавал с тревога страни като Камбоджа, Виетнам и бившия Съветски съюз, предприели икономически и социални реформи.

По думите му, още севернокорейски дипломати чакат в Европа да избягат в Южна Корея.