Джон АшкрофтАмериканското правителство оповести публично, че “Ал Кайда” е на път да проведе нова голяма терористична атака в Съединените щати.

Министърът на правосъдието Джон Ашкрофт съобщи, че ако се съди по информации на разузнавателните служби и последните закани на “Ал Кайда”, опасността е непосредствена.
Изявленията на “Ал Кайда” подсказват, че организацията е почти готова да атакува Съединените щати. Тя обяви след нападенията в Мадрид през март, че подготовката за нападения на американска територия е приключена на 90 %".

Директорът на ФБР Робър Малър изреди възможните цели на нападение:
През следващите месеци предстоят събития, които символизират нашето свободно и демократично общество - Денят на независимостта, предизборните конференици на демократите и републиканците и президентските избори. За съжаление, терористите смятат че тези събития са подходящи за нападения, посочи Малър.

Ашкрофт назова 7 заподозрeни, които може би са част от подготовката на терористични нападения на американска територия.

Въпреки предупрежденията, американските власти не повдигат нивото на тревога, коментира Би Би Си.

Привърженици на кандидата за президент на Демократическата партия - Джон Кери, смятат,че моментът, в който се прави съобщението, е избран така, че да спечели предизборна подкрепа за президента Джордж Буш.