Украинският президент Владимир Зеленски планира да посети Армения следващата седмица на фона на нарастващото напрежение между страната и Русия. Това съобщи арменската служба на радио "Свобода", позовавайки се на дипломатически източник.

Според събеседника на медията посещението вероятно ще се състои на 4 март. След това Зеленски ще пътува и до Азербайджан.

В същото време арменското външно министерство нито потвърди, нито отрече тази информация, като отбеляза само, че информира обществеността за посещенията на чуждестранни лидери навреме, допълва УНИАН. На свой ред шарже д'аферът на Украйна в Ереван Валери Лобач също говори сдържано за възможността за такова пътуване. отбелязвайки, че "пролетта ще донесе положителни събития в Армения".

"Новината за възможното пътуване на Зеленски дойде след неотдавнашните посещения на премиера Никол Пашинян в Германия и Франция, по време на които той засили критиките си към Русия. По-специално, Пашинян за първи път осъди руската инвазия в Украйна", пише изданието.

В същото време депутати, представляващи управляващата партия на Пашинян "Граждански договор", припомниха, че украинският президент, който не е посетил нито една извънбалтийска бивша съветска държава от началото на войната с Русия, трябва да посети Ереван. По-специално Бабкен Тунян припомни, че Зеленски е "избраният лидер на своята страна"

"И като други държавни глави той може да посети Армения, ако няма специални пречки", каза политикът.

Кремъл чака разяснения от Армения за ОДКС

Кремъл чака разяснения от Армения за ОДКС

Арменската страна не е предприела никакви официални действия в това отношение, каза Песков

Кремъл заяви по-рано през февруари, че Русия планира да се свърже с Армения, след като премиерът Никол Пашинян каза, че Ереван е замразил участието си в водената от Русия Организация на договора за колективна сигурност (ОДКС), тъй като пактът е провалил страната. 

През последните месеци той изрази недоволство от дългогодишните връзки на Армения с Русия и каза, че Армения вече не може да разчита на Русия, за да осигури своите отбранителни нужди. Той също така предположи, че нейното членство в ОДКС е в процес на преразглеждане.