”10 неща, по които си приличаме с англичаните", пише в. “Стандарт”

Захари Стоянов казва, че българите най-много обичат да плачат на чужд гроб. Седмица след референдума на Острова Брекзит продължава да бъде най-коментираната тема у нас, която, както обикновено, раздели всичко живо на два фанатични лагера, чакащи повод да се хванат за гушите.

Общите синдроми, от които българи и англичани страдат, обаче са немалко и се проявиха съвсем видно в последните няколко дни. Ето кои са 10-те неща, по които британци и нашенци си приличат.

1. Акълът ни идва по-късно

Останалите балкански страни имат една поговорка: "Де да имах на българите сетнешния акъл!" Само ден след Брекзита на Острова започнаха всячески да подписват петиции и да събират бройки за нов референдум, който да поправи неправдата.

Прочети още от в. “Стандарт”

“Къпем се в Менделеевата таблица” четем на първа страница във в. “Монитор”
Проверяват басейните веднъж за сезон, хлорират на око. Астма и гъбички са най-честите заплахи за плуващите
Хлор и още десетина елементи от Менделеева таблица съдържа водата в басейните, където търсим прохлада през лятото, а контролът по дезинфекцията им е оставен най-често в ръцете на пазачите. Това установи проверка на „Монитор“.

Хлорните препарати са най-евтини и затова масово са използвани за дезинфекция, като повечето собственици на басейни се презастраховат заради гъбички във водата и надвишават нормата от 0,5 милиграма хлор на литър вода. Това обаче води до увеличаване на алергиите и астматичните заболявания до 6 пъти, категорични са специалистите.

Прочети още от статията на в. “Монитор”

“Съдии да политиканстват – това е срамно и жалко" четем на първа страница на в. “Труд”
"Защо казват от мое име „Не на страха“? Аз не разбирам от какво се боят", казва шефката на Окръжния съд в Благоевград

- Г-жо Бельова, името ви нашумя тия дни, след като заедно с 13 ваши колеги напуснахте решително Съюза на съдиите в България – една от най-влиятелните неправителствени организации, създадена да отстоява интересите на хората, които произнасят присъди „в името на народа“. Лесно ли взехте това решение?

- То доста дълго зрееше у нас и стана неизбежно, когато активисти на съюза взеха отношение - грубо и пристрастно към моя избор за председател втори мандат на Окръжен съд-Благоевград. Ние бяхме хсред основателите на съдийския съюз, който по-рано носеше друго име, членуваме в него над 10 години. Напоследък обаче по разни поводи започнахме да се питаме това ли е нашата организация, тя нашите професионални интереси ли отстоява, или обслужва амбициите на тесен кръг хора от телевизионния екран. Окончателно си отговорихме с „не“ преди около седмица, след като чухме от този кръг обидни намеци и твърдения - както за мен персонално като кандидат за председател, така и за атмосферата в съда.

Прочети още от в. “Труд”

“Излишъкът в хазната надмина 3 млрд. лв.”, четем на първа страница във в.“Стандарт”

Излишъкът в държавния бюджет в края на юни е 3,085 млрд. лв. (3,5% от БВП), сочат предварителните данни на МФ. За сравнение за същия период на 2015 г. имаше излишък от 889,5 млн. лв. (1% от БВП). Рекордният излишък се дължи на повишаване на приходите и получените пари от ЕС, и свиване на разходите.

Приходите в хазната през първата половина на годината са по-големи заради плащането на годишния корпоративен данък до края на март и годишните данъци върху доходите до края на април. Наред с това се подобрява събираемостта на данъците, посочват от МФ.

Повишаването на приходите от акцизи, а и на общия размер на приходите, с по-бърз темп от ръста на икономиката показва, че мерките срещу контрабандата и сивата икономика дават резултат.

Прочети още от в. “Стандарт”

"Държавата ще купува горива и стоки само през обществени поръчки", четем на първа страница в. “Капитал Daily”
Министерствата, агенции и общини вече няма да могат да купуват стоки без провеждане на обществена поръчка. Основната промяна е, че сделките за горива на неликвидните български стокови борси повече няма да се случват. Ограничението идва по идея на Министерството на финансите, което предлага списъкът на продуктите, които могат да се купуват без обществена поръчка, да бъдат сведени до 9 вида метали. В предишния списък имаше около 200 продукта, но в мотивите към предложението на министерството се изтъква, че списъкът е твърде широк. Ведомството също така казва, че самата процедура по директно договаряне не дава възможност да се постигне най-добра цена.

Инициативата на министерството трябва да донесе повече състезание при доставката на горива и други продукти. А ако трябва изцяло да се затворят вратичките, то изключенията за липса на поръчки трябва съвсем да изчезнат (виж карето).

Прочети още от в “ Капитал Daily”

„И 7-и, и 8-и клас догодина с диплома за основно", четем на първа страница на в. „24 часа"
Следващата година ще има и седмокласници, и осмокласници, които завършват основно образование. И двата випуска всъщност ще получат свидетелство за тази степен на образование.

Причината е влизането в сила от 1 август на новия Закон за предучилищното и училищното образование. Това обясни Лазар Додев, който е шеф на дирекцията по организация, контрол и инспектиране в министерството на образованието. Началното училище си остава начално.

Основното вече ще е от 1-и до 7-и клас, а не както досега от 1-и до 8-и. Появява се новото училище - обединено (от 1-и до 10-и клас). СОУ става СУ още от този 15 септември.

Прочети още от в. „24 часа"

"Пенсията от НОИ ще доближи 1000 лв. едва след 2040 г.” е  водещo заглавиe на в. “Сега”
Реформата ще стабилизира за кратко системата, но няма да я извади от тежката криза, показват новите прогнози на осигурителния институт.

Въпреки затягането на условията за пенсиониране и предстоящото увеличение на осигуровките пенсионната система няма да излезе от тежката криза, а положението на възрастните няма да се промени съществено. Към 2040 г. средната пенсия ще бъде 902 лв., а едва през 2060 г. ще надхвърли 2000 лв. Това обаче не означава по-добър живот за възрастните - тогава средната заплата ще бъде 5754 лв., а коефициентът на заместване ще бъде едва 42.2% при 44.4% тази година.

Това показва актюерски доклад на НОИ за състоянието на държавното обществено осигуряване до 2060 г.

Прочети още от статията на в. “Сега”

„Симеон Дянков: Brexit носи само загуби за България ", пише в. “Капитал Daily”
Какви ще са ефектите за България от Brexit?

- Според мен ще има по-големи средносрочни негативни ефекти, отколкото в момента се признава в България. Първата причина е, че европейските политици ще потънат в темата Brexit през следващите поне две години. Това означава, че те няма да имат много време за други теми като съдебната реформа в България, борбата с корупцията. Това важи и за другите по-нови страни - членки на ЕС. Средносрочно и дългосрочно ние губим от това, защото Брюксел няма да държи на фокус незапочнатите реформи тук.

Другата причина е, че в рамките на следващите около пет години голяма част от нашите съседи трябваше да влязат в ЕС. Сега е явно, че с Brexit фокусът ще е на друго място, от което нашата икономика ще загуби. Влизането на тези държави в ЕС ще ни помогне по линия на инвестиции, изграждане на инфраструктура и т.н.

Прочети още от в “ Капитал Daily”

„Берлин ще затяга дисциплината в ЕС", пише в. “Сега”
Берлин има план да затегне фискалната дисциплина в ЕС и в страните от еврозоната, писа в. "Ханделсблат". Германският финансов министър Волфганг Шойбле е изготвил проект, който предвижда да се засили финансовият контрол при спазването на фискалните правила в държавите членки след решението на Великобритания да излезе от ЕС. В документа, озаглавен "Инициативи след референдума във Великобритания", се посочва, че "на страните членки не трябва да се разрешава да пренебрегват задълженията си за стабилен бюджет и структурни реформи, целящи икономически растеж". Берлин предлага също "право на отхвърляне", което може да се прилага за проектобюджетите на страните от еврозоната и да действа като стимул за предприемането на реформи. Предвижда се също и въвеждането на икономически препоръки, съобразени с условията във всяка държава и обвързани със структурните фондове на ЕС. Според предложението на Министерството на финансите на Германия ролята на ЕК трябва да се сведе до "пазител на договорите", а мониторингът на бюджетната политика на страните - членки на ЕС, да се осъществява от независим орган, пише в. "Ханделсблат".

Прочети още от в. “Сега”

“Як бой в Бургас заради „Вълците на Путин“” пише в. „Труд"
Як бой си спретнаха проукраинска група и привърженици на "Вълците на Путин", които пристигнаха в четвъртък в Бургас. Екшънът се разигра в района на бензиностанция, на изхода на морския град. С юмруци и електрошкова палка група млади мъже от Български воински съюз "Васил Левски" с военни дрехи посрещнаха протестиращите срещу рокерското шествие.

След мелето 16 души, сред които четирима украинци, са задържани и ще бъдат съдени по Указа за борба с дребно хулиганство в Бургаския районен съд.

В същото време „Вълците на Путин“, които се събраха в комплекс "Славейков" и засадиха "славянско дърво", потеглиха заедно със свои бургаски колеги от клуба „Black Sea Hooligans MC" към връх Шипка.

Прочети още от в. „Труд"

“Въвеждат експресно еврото в цяла Европа“, четем във в. “Монитор”
Британският вестник "Дейли експрес" съобщи, че Еврокомисията планира въвеждането на евро за всички страни членки на ЕС, включително за България. 

Двигател на идеята е лично нейният председател Жан-Клод Юнкер, а реализирането й се ускорява заради напускането на Великобритания. 

"Твърди се, че председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер иска всяка една държава членка да въведе еврото, след като на 23 юни гражданите на Великобритания гласуваха за "Брекзит", пише изданието. 

Международният валутен фонд (МВФ) заяви, че несигурността, която се е създала след изненадващото решение на Великобритания да излезе от ЕС, е може би най-голямата заплаха, която съществува в момента пред световната икономика.

Прочети още от статията на в. “Монитор”

„ЕК натиска за приватизация на газовите тръби в България", пише в. „24 часа"
Преди години без малко да станат руски

Транзитните и преносните газови тръби, компресорните станции и цялото дружество “Булгартрансгаз” да бъдат продадени, е сигнал, идващ от Еврокомисията.

Премиерът Бойко Борисов заяви преди ден в Брюксел, че ЕК планира да започне процедура за нарушаването на присъединителния договор срещу България заради монопол на държавното дружество “Булгартрансгаз” върху газопреносната мрежа в страната.

“Когато дойде комисарят Маргрете Вестагер (по конкуренцията) и каже, че трябва да продадем “Булгартрансгаз”, за нас това е тежък политически удар, заяви Борисов и допълни - иначе следва наказателна процедура за до 300 млн. евро.

Прочети още от статията на в. „24 часа"