Хърватия е европейската държава, която е най-зависима от туризма. Подготвена за тежък удар върху пътуванията заради пандемията, страната може и да има възможност да отдъхне, пише Bloomberg.

Хърватия отчете 96% срив на чуждестранните посещения през май спрямо година по-рано, а днес публикува данни, според които през юни спадът е бил 72,7%. През юли обаче се очакват по-добри резулати. Директорът на туристическата асоциация казва, че данните до август показват, че пристигащите туристи от чужбина са около половината от тези, отчетени миналата година, което е далеч по-добре от очакваното.

Мащабът на възстановяването през двата най-важни месеца за летния туризъм ще определи и възстановяването на икономиката от най-тежката рецесия от края на комуничестическия режим насам.

"С нищо не можем да компенсираме загубените приходи от туризма за Хърватия в близко бъдеще. С нищо", казва Желко Ловринчевич, изследовател в Economics Institute в Загреб. "От много години има предупреждения колко крехък е този сектор".

Приходите от туризъм отговарят за около 20% от икономиката, според официалната статистика. Според Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, Хърватия е най-зависимата от сектора в държавата.

Индустрията подпомогна възстановяването на държава от кървавите войни в региона в средата на 90-те години и отново след кризата десетилетие по-късно. Почти 20 млн. души са посетили държавата с население 4,1 млн. миналата година. Но успехът направи Хърватия и твърде зависима от сектора.

Все пак сега има надежди за възстановяване. В първата седмица на август приходите за индустрията са на ниво от 74% от отчетените миналата година.

Нощувките в България са се сринали 14 пъти през април 2020-а. Гърция и Хърватия отчитат по-голям спад

Нощувките в България са се сринали 14 пъти през април 2020-а. Гърция и Хърватия отчитат по-голям спад

Най-тежко засегната е Испания, сочат данни на Евростат