И ДСБ реагира остро, обръщайки внимание на засиленото демонстративно присъствие на органи на реда в определени моменти и региони.

В писмо до президента Росен Плевнелиев тъмносините настояват за смяна на министъра на вътрешните работи Петя Първанова. Причина за категоричната им позиция е, както посочват от там - полицейските блокади в Пазарджик и Пловдив, явно свързани с пищното откриване на предизборната кампания на ГЕРБ преди дни в Античния театър.

Малко след това председателят на градското ръководство на ДСБ в Пловдив Пепа Деведжиева посочи, че полицията в Пловдив е била буквално вдигната на крак и мобилизирана за партийното събитие. „Всички пловдивчани бяха изумени и притеснени, че нещо се случва заради полицейското присъствие - все едно идва папата", коментира тя.

В писмото си до държавния глава от ДСБ изтъкват, че показването пред избирателите на сила и власт демонстрира, че кампанията не е равнопоставена.
„С това МВР от Вашия служебен кабинет пряко участват в кампанията на ГЕРБ", обръщат се хората на Костов към Плевнелиев, настоявайки да прекрати това закононарушение и да замени вътрешния министър с лице, което не изпълнява заповедите на Борисов и Цветанов.

Това потвърждава вчерашния коментар в ефира на Нова Телевизия на Татяна Дончева, че назначението на Първанова е станало по настояване на двете основни лица от ГЕРБ, за да може пък президентът да „сложи" свои хора в други министерства.
Според нея Първанова няма да направи нищо по-рязко в МВР, което на практика ще остане управлявано от Цветанов през целия ход на изборите.

Преди дни лидерът на ДПС Лютви Местан също алармира за ширещата се полицейщина у нас, съобщавайки, че малко преди официалния старт на предизборната кампания представители на партията в Пловдив са били привиквани в местната полиция и са били карани да подписват предупредителни протоколи по Закона за МВР.
Тогава Първанова побърза да му отговори и увери, че това е било рутинна полицейска проверка, нямаща за цел специално активисти на ДПС.