Очаквам парламентът да отхвърли ветото на президента за пенсионната реформа, защото иначе обричаме пенсионната система на фалит.

Това каза премиерът пред журналисти днес в Ботевград, където заедно с министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова откриха реновираната детска градина "Звънче", съобщава БТА.

Пенсионната реформа, която правим е единствено правилното решение, което се прави в цяла Европа, каза Бойко Борисов.
Много от страните в Европа вземат тази мярка, едва когато дефицитите им са толкова големи, че се наредят за финансови помощи, затова смятам, че президентът не е прав, допълни премиерът.

По-рано днес при посещението си в БАН избраният президент Росен Плевнелиев заяви, че за разлика от настоящия държавен глава, подкрепя пенсионната реформа, предложена от правителството на ГЕРБ и приета от парламента.

Припомняме, вчера Първанов върна с вето закона за преразглеждане от депутатите.

„Аз казвам категорично, че тези реформи в България са необходими", заяви Плевнелиев.
По думите му няма друг изход, освен реформите да се случат.

Според него страната ни трябва да докаже, че всички системи са устойчиви дългосрочно.
Росен Плевнелиев изтъкна, че фактът, че българската пенсионна система на 60% се финансира от други източници, а не от собствени - това е предпоставка не само за неустойчивост, но и за драматично развитие в следващите години.

Правителството е длъжно да направи тези реформи, смята новоизбраният президент. Нещо повече - той дори е убеден, че в следващите месеци ще се говори още повече за реформи и в други сектори като здравеопазването и администрацията.