След като само преди дни премиерът Бойко Борисов обяви, че пенсионната вноска се увеличава с 3%, днес министър-председателят заяви, че промяната ще бъде с 1,5 или 2%.

Въпреки това - в ефира на БиТиВи, премиерът отрече да има разколебаване по въпроса. Борисов добави, че очаква пълните гаранции на финансистите, че „ще се натрупат пари за пенсии и няма да се събори борда".

Ако пенсионната вноска се увеличи с 1,5- 2%, това ще е изцяло заслуга на министър Дянков и на неговото министерство, изтъкна Борисов.

Припомняме, че именно заради планираното увеличение на вноската, работодателите напуснаха Националния съвет за тристранно сътрудничество.

Малко по-късно обаче - по време на брифинга си с унагрския премиер Орбан, Борисов внесе пореден нов момент по темата "пенсионна осигуровка".

Оказа се, че финансовият министр в момента прави сметки с колко да скочи пенсионната осигуровка.
Каквото каже в понеделник като сметка, това ще бъде, отсече Борисов.

Самият министър заяви по-късно в кулоарите на парламента, че ще бъде направено всичко възможно пенсионните осигуровки да се увеличат с по-малко от 3%, защото тази допълнителна тежест пада не само върху работодателите, но и върху работниците.

От подобна мярка губят и работодатели, и работници, подчерта финансовият министър.

Според него, въпросът трябва да бъде дискутиран и в рамките на Националния съвет за тристранно сътрудничество.

Тристранният диалог трябва да бъде възстановен и всички разговори, в т.ч. по пенсионната реформа, трябва да бъдат обсъдени там", категоричен беше вицепремиерът.

Той допълни, че догодина НЗОК ще получава всички приходи от здравноосигурителни вноски (8%), които се планира да бъдат около 2,6 млрд. лева.

Премиерът съобщи още, че към момента фискалният резерв е 6 млрд. и 700 млн. лв.

Министър-председателят коментира още и здравната вноска. Той повтори неколкократно изказването си от преди два дни, а именно, че „парите за здраве ще са само за здраве". Припомняме, че на последното заседание на БЛС беше решено, че НЗОК вече няма да има резерв, а ще разполага с целия си бюджет за следващата година в размер 2,6 милиарда лева. Целият бюджет на касата от догодина ще се използва за здравеопазване.

Възстанових не само закона, а правдата, коментира в тази връзка днес Борисов.

Запитан за бурната реакция на партия Атака, последвала срещата му с турския премиер Ердоган, премиерът обясни, че страната ни подкрепя европейската перспективана Турция, а не членството на Турция в ЕС. Аз не искам да имам на границата си азиатска Турция, искам европейска Турция, заяви той.

Относно искането за провеждане на референдум у нас по темата, премиерът обясни, че темата за подобно допитване изобщо не стои на дневен ред. Според него тя не е актуална в момента и в Брюксел. Нека Турция опре до ЕС и ще говорим за референдум, заяви Борисов и добави, че страната би могла да стане член на съюза едва след като отговори на критериите и „изпълни една маса глава".

На въпрос дали не се опасява, че може да изгуби подкрепата на определени политически сили в парламента, Борисов даде типичния си отговор, а именно - отиваме на избори. С правителство на малцинство решихме да спасяваме страната...като не искат да управляваме, отиваме на избори, отсече още един път премиерът.

От изказването му стана още ясно, че лидерът на ДСБ и съпредседател на Синята коалиция Иван Костов го е помолил да си почива повече. Защото иначе, обясни Борисов - когато се разколебая аз, се разпада ГЕРБ, а това по думуте му влияело и на цялата десница.