Служебен кабинет не може да взима стратегически решения, да поема нови ангажименти и в този смисъл да задължава България с милиарди за нови 8 самолета Ф-16.

Това се казва в позиция на Българската социалистическа партия (БСП), разпространена тази сутрин, ден след брифинга на служебния министър на отбраната Димитър Стоянов, където основна тема бе отново патовата ситуация, в който влиза страната след средата на 2023 година, когато няма да имаме възможност за пазим небето си заради липса на технически годни изтребители.

От БСП подчертават, че не отричат необходимостта от модернизиране на българската армия, но на фона на растящите цени на енергийните ресурси и нуждата от финансови средства за компенсиране на домакинствата и бизнеса, са категорично против служебното правителство да задължава България с милиарди за нови 8 самолета Ф-16. От партията заявяват, че "левите хора искаме повече средства за социална политика, каквато са провеждали и в редовния кабинет.

Припомняме, че министрите от БСП напуснаха последното заседание на кабинета "Петков" именно с този аргумент.

БСП напусна заседанието - не можело в криза да се дават пари за изтребители
Обновена

БСП напусна заседанието - не можело в криза да се дават пари за изтребители

Причината - дискусията относно инвестиционния разход за закупуването на втората партида изтребители F-16

Според БСП ангажименти на страната, подобни на тези за закупуване на втора партида Ф-16, трябва да бъдат оставени на следващото редовно правителство, което да направи внимателен преглед по отношение на реалните нужди, сроковете и условията.

От БСП напомнят и че служебното правителство е призвано да подготви провеждането на предсрочните парламентарни избори и да решава най-неотложните въпроси пред страната. Подготовката и сключването на военни сделки за милиарди не е сред тях.

Румен Гечев заподозря, че служебният кабинет иска да смени ръководството на БСП

Румен Гечев заподозря, че служебният кабинет иска да смени ръководството на БСП

БСП не е търговски представител на "Газпром", увери Румен Гечев