20 броя яйца от щастливи кокошки подготви левицата като подарък за земеделския министър Мирослав Найденов.

Червеният депутат Димчо Михалевски, още докато министърът отговаряше на лавина от 16 въпроса, отиде на пазар, като купи 2 кутии яйца от по 10 бройки - едните размер M, а другите L.

Целта на специалния подарък за министър Найденов е цената на яйцата. Оказа се, че 10 броя яйца размер M Михаелвски е купил за 3,29 лева, а по-големите за 4,79 лева.

Подаръкът бе връчен от Пенко Атанасов в пленарна зала на земеделския министър. Това са най-евтините и най-скъпите яйца, които намерихме в търговските вериги, обясни Пенко Атанасов.

Много рядко говорите истината, г-н министър, заяви социалистът. Найденов прие с усмивка "щедрия" подарък на социалистите.

„Не сме изколили ние кокошките", оправда се междувременно на парламентарния контрол земеделският министър, упрекнат от червения депутат Пенко Атанасов, че заради неадекватно водената аграрна политика от правителството е можело да не бъдат заклани 900 000 кокошки, да се спре вноса от Полша и да се предотврати поскъпването на яйцата.

Атанасов поиска обяснение от министъра за въвеждането на директивата за щастливите кокошки. Според Атанасов министър Найденов стои зад скока на цените на яйцата.

Министърът обясни, че директивата за щастливите кокошки е отдавна и че цената на яйцата вече е стабилизирана. По думите на Найденов цената в повечето държави от Европейския съюз е такава.

Той обясни, че няма вина, че цената би следвало да е функция на пазара и че от началото на годината има плавно поскъпване, а когато се е появил субективен фактор и цените скочиха с 30-40% държавата се е намесила.

На свой ред Найденов упрекна атакуващия го депутат с подозрението: „Сигурно изпитвате носталгия по времената, когато цените се определяха може би от Политбюро, когато имаше планова икономика".