Демократи за силна България се обяви против изложбата „Великолепието на България", представена от Васил Божков.

Припомняме, тя се открива днес в Европейския парламент под патронажа на либералите и демократите за Европа Греъм Уотсън и министъра на културата на България Стефан Данаилов.
Публичен факт извън съмнение е, че колекцията, съдържаща изключителни по своето историческо значение и художествена стойност културно-исторически ценности, е придобита чрез иманярска дейност, категорични са от ДСБ.

Тъмносините са категорични, че придобиването на антични предмети чрез верига от иманяри и посредници е организирана престъпна дейност, съизмерима по мащаб с трафика на наркотици.

Съпартийците на Иван Костов припомнят, че още през март миналата година са сезирали главния прокурор Борис Велчев относно криминалния произход на предметите в някои частни колекции, включително и тази на Васил Божков.
Според тях, след като прокурорската проверка още е вход, не е редно колекцията да се изнася от страната.

Според тях с това свое действие културният министър е нарушил закона.
Изложбата представя България с лицето на нейния собственик - "хазартен бос, с ключова роля в сенчестия бизнес", според оценката на БиБиСи, заявяват от ДСБ.

Тази инициатива позори България. Тя свързва авторитета и достойнството на страната ни с българската организирана престъпност и с политическото спонсорство на управляващите и на държавните институции, коментират още от партията на Костов.
Демократи за силна България обвиняват правителството, че използва членството ни в Европейския съюз, за да превърне българската мафия във витрина на страната, се казва още в декларацията.

Ето защо те смятат на парламентарен контрол да поискат отговори от министър-председателя и министъра на културата за тяхната скандална инициатива.

Реакция на Министерство на културата:
"Не сме известени за течаща прокурорска проверка върху частната колекция от антики на Васил Божков. Министерството на културата има информация за проверки в регионалните музеи.

Експонатите, които са включени в изложбата „Великолепието на България" в Брюксел, са част от регистрирана вече, съгласно закона, в Националния исторически музей (НИМ) колекция на Васил Божков.
Регистрацията е направена в съответствие с Наредбата за реда за извършване на оценка на декларирани движими паметници на културата, собственост на юридически и физически лица.

Още през 1983 г. в Наредбата към Закона за паметниците на културата и музеите е записано, че държавата трябва да насърчава частното колекционерство, като това става по съответния ред и след доказване на произхода на експонатите.

Съгласно поправка в закона, която е в сила от 1 януари 2005 г., НИМ, АИМ (Археологически институт с музей към БАН) и регионалните музеи имат право да регистрират частни колекции, след представяне на всички изисквани от закона документи. Министерството на културата е получило необходимия набор от документи, които доказват регистрацията на колекцията в НИМ.

До този момент в Министерството на културата не е постъпила информация за запор върху предложените за износ предмети, както и забрана за разпореждане на собственика с тях."