Евродепутатът Емил Радев не вярва в твърденията, че на българската държава е предлагано да влезе в сделката за ЧЕЗ, съобщи той пред Нова телевизия.

"Несериозно е такава оферта да се прави устно. За мен е странно как са предлагали на българската страна да влезе в сделката за ЧЕЗ, като водят дела срещу нея за стотици милиони - над половин милиард", каза Радев в коментар на твърденията в чешки медии, че на няколко пъти е предлагано на българското правителство да влезе в сделката.

"Българската държава се защитава по арбитражното дело. Кой и какво ще плати е много несигурно нещо", обясни Радев.

"Това арбитражното дело едва ли не изключва на българската държава да е предлагано да влезе в тази сделка", поясни българският евродепутат.

Томислав Дончев: На трите правителства на Борисов не е предлагана сделка от ЧЕЗ

Томислав Дончев: На трите правителства на Борисов не е предлагана сделка от ЧЕЗ

Това се прави по официален ред…

Относно протеста на опозицията пред Министерския съвет Радев заяви, че на лидера на БСП Корнелия Нинова не ѝ харесват успехите на българското европредседателство, на българското правителство.

"Получихме много висока оценка - това е отговорът на опозицията. Протестът не трябваше да е под прозорците на Министерския съвет на България, а пред този в Чехия. Договорът е със страшни клаузи за конфиденциалност. Още повече ЧЕЗ води дело срещу българската държава за стотици милиони в международен арбитраж. Няма и как българската държава да е знаел. От чешка страна няма голямо желание да ни се разкрият подробности по тази сделка", заяви Радев.

Относно големите компании и съмненията кой стои зад тях Радев обясни, че след като бе приета петата директива, ние правим свързани дирекционни регистри. С тях може "разузнавателните органи, като правят проверка, да разбират информация кой например е точният собственик на чуждестранно предприятие", каза Емил Радев.

ЧЕЗ: Предлагахме българското правителство да влезе в сделката, отказаха ни

ЧЕЗ: Предлагахме българското правителство да влезе в сделката, отказаха ни

Интервю на Томаш Плескач, представител на компанията…

Припомняме, в сряда пред чешкия вестник "Лидове новини" Томаш Плескач, който управлява задграничните активности на ЧЕЗ заяви, че от ЧЕЗ са предлагали на българското правителство да влезе в сделката за активите на компанията в България. Нашето правителство е отказало, по думите на Плескач. Той е и един от главните преговарящи с Гинка Върбакова, която от вторник е в Прага за разговори по сделката.

Скандалът със сделката за продажба на електроразпределителното дружество за Северозападна България ЧЕЗ започна на 22 февруари 2018 г., когато на 22 февруари 2018 г. стана ясно, че чешката ЧЕЗ е одобрила сделката за продажба на активите в България и купувача "Инерком Груп". Последва скандал, който предизвика министърът на енергетиката Теменужка Петкова да подаде оставка, защото познава собственика на фирмата Гинка Върбакова.

Делян Добрев, депутат от ГЕРБ и бивш енергиен министър, изказа съмнения по отношение на сделката и по-точно спрямо това дали купувачът има опит и може да осигури поддръжката на ЕРП на една трета от България.

От интервю на Гинка Върбакова стана ясно, че сделката за активите на ЧЕЗ може и да не минава за одобрение от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Това беше потвърдено от шефа на Комисията Иван Иванов.

Едновременно с това скандалът достигна и в Чехия, като изданието Lidové noviny започна собствено разследване. То излезе с информацията, че две банки са обещали финансиране на сделката, въпреки че според предишна публикация половината от сделката се финансира от офшорки.

Лично премиерът на Чехия Бабиш се е ангажирал пред Борисов да предаде ,документите от проверката на ЧЕЗ. Самият чешки премиер обаче коментира пред родното издание, че е шокиран от случващото се.

На среща между премиера Борисов и купувача на ЧЕЗ Гинка Върбакова стана ясно, че Борисов заявил желанието да има пълен контрол над сделката.

На брифинг след срещата Върбакова, обясни, че е склонна да допусне държавата в сделката за ЧЕЗ. Тя отказа да даде информация за банките, които финансират сделката, позовавайки се на конфиденциална информация. Министърът на финансите Владислав Горанов заяви готовността на държавата да участва в сделката за ЧЕЗ. България има и пари, и воля, за да се включи в купуването на ЕРП-то.

По-късно от БСП внесоха три сигнала за приватизацията на ЧЕЗ в прокуратурата.