Гневни патриоти и обнадеждени реформатори и гербери. Това е изводът след поредния кръг разговори за съставяне на ново правителство в рамките на това Народно събрание.

От Патриотичния фронт (ПФ) си тръгнаха ядосани, след което Валери Симеонов влезе в стаята на ГЕРБ.

Здравният министър в оставка Петър Москов вижда мнозинство за подкрепа за нов кабинет. Преговорите с ГЕРБ и ПФ продължават и утре. Има принципно мнозинството, отчете той. Срещите продължават. Когато се разберат за приоритетите, ще се обсъждат конкретни имена.

От ГЕРБ са готови да дадат министри, но не и премиер. Министър-председателят ще е на реформаторите.

Важно е да оползотворим всяка възможност за стабилно мнозинство, убеден Москов
Обновена

Важно е да оползотворим всяка възможност за стабилно мнозинство, убеден Москов

Важно е има ли програмни цели и мнозинство, категоричен е той

Припомняме, че в 11.00 часа в Народното събрание започна среща между герберите и реформаторите. Премиерът в оставка и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов не присъстваше.

От страна на досега управляващата партия бяха парламентарният шеф Цецка Цачева, дясната ръка на Борисов - Цветан Цветанов, както и финансовият министър в оставка Владислав Горанов.

От страната на Реформаторския блок бяха Меглена Кунева, Найден Зеленогорски, Петър Москов, Орхан Исмаилов, Николай Ненчев, Божидар Лукарски, Борислав Великов.

Около час след срещата в разговорите се включиха Валери Симеонов и Красимир Каракачанов.

Изключиха Москов от ДСБ

Изключиха Москов от ДСБ

Решението е на вътрешнопартийния арбитраж

След срещата председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов обясни пред медиите, че днес са обсъдени част от секторите политики с определени срокове. Работни групи продължават да изчистват спорните моменти.

Утре смятам, че ще имаме повече яснота за възможността да съставим правителство, коментира Цветанов.

Изчистваме детайлите и посочваме конкретни срокове, коментира малко по-късно той. Имало парламентарно мнозинство, което да продължи водената досега политика.

Управляващите искат властта, за да довършат замислените грабежи, обвини ги БСП

Управляващите искат властта, за да довършат замислените грабежи, обвини ги БСП

Правителство в рамките на това НС ще е на основание страх и алчност

В партията имало различни мнения дали да участват в кабинет с мандат на РБ или не. Националните интереси са по-важни от това кой какво смята, категоричен е Цветан Цветанов.

Той очаква още депутати от други формации да дадат рамо. По прогнозата му утрешният ден ще е този, в който ще стане ясно дали има пресечни точки. Ако ще има кабинет, то това щяло да е ясно съвсем скоро. Разговорът с РБ бил много конструктивен.

В извънработно време уточняват шансовете за правителство
Обновена

В извънработно време уточняват шансовете за правителство

Имало шансове да се състави кабинет в рамките на 43-то НС

Първо работим по програмата. Смятаме, че имаме значителен напредък, констатира и Найден Зеленогорски. Според него най-добре е да остане формулата, която е в момента - с коалиционно споразумение. 

За основния препъникамък - мажоритарния вот, той бе категоричен: "Мажоритарният вот по начина, по който мина на референдума, би нанесъл огромни поражения върху българската демокрация и няма да подкрепим подобно обстоятелство".

Готови са за дискусия. От ГЕРБ са на мнение, че може да се намерят допирни точки по темата, защото имало ясно изразено мнозинство.