Вицепремиерът Валери Симеонов заяви, че е спокоен след трусовете в енергетиката. Той не бърза с оставката на Теменужка Петкова. Първо трябва да се изслушат компетентните институции, е мнението на лидера на НФСБ.

Опозицията, според него, има интерес да клати правителството, а и интерес имат и партии извън Народното събрание. Става въпрос за една частна сделка, изтъкна Симеонов пред журналисти в парламента.
Иначе Валери Симеонов не е привърженик на идеята за одържавяване на ЕРП-тата. Има си място за държавна собственост, има си място и за частна собственост, подчерта вицепремиерът.

БСП видя правителството зад Гинка Върбакова

БСП видя правителството зад Гинка Върбакова

Внесли са искане за създаване на комисия в Народното събрание

Скандалното в случая, според него, е неопитността на купувача на ЧЕЗ.
Една работеща система не трябва да отива в ръцете на хора, които си нямат хабер, никаква представа от управление, инвестиции, смята Симеонов. Как ще прецени Гинка дали един трафопост трябва да бъде подменен, когато тя надали знае какво е трафопост, изказа притесненията си вицепремиерът.

Въпросите са много, констатира той и поясни, че още не е ясно дали сделката ще се осъществи.

Нека да изчакаме, още нищо не е станало, уверен е вицепремиерът.

Днешният парламентарен ден започна очаквано със скандала за сделката на ЧЕЗ след като вчера тонът достигна кресчендо в последователните брифинги на БСП и ГЕРБ. От БСП поискаха да премиерът Борисов да дойде да отговаря пред депутатите, като предложението също бе очаквано отхвърлено от мнозинството. 

Още миналата седмица лидерът на социалистите Корнелия Нинова от парламентарната трибуна призова държавният глава Румен Радев да вземе отношение по сделката, като президентът проведе среща с шефа на КЕВР Иван Иванов. Освен това държавният глава заяви, че обмисля дали да не свика Консултативен съвет по националния сигурност заради продажбата.

Корнелия Нинова се закани да извади досието за приватизацията на ЧЕЗ. Едновременно с това от ДПС провеждаха заседание в дома на почетния председател Ахмед Доган.

От ГЕРБ отговориха също с брифинг, на който присъства лично Бойко Борисов. Той бе категоричен, че няма намерение да подава оставка и ще гони до дупка "гадовете", които са му спретнали тази "ювелирна акция", подобна на 2013 година.

Припомняме, на 22 февруари 2018 г. стана ясно, че чешката ЧЕЗ е одобрила сделката за продажба на активите в България и купувача "Инерком Груп". Последва скандал, който предизвика министърът на енергетиката Теменужка Петкова да подаде оставка, защото познава собственикът на фирмата, закупила ЕРП-то - Гинка Върбакова.

Още същия ден самият Делян Добрев, депутат от ГЕРБ и бивш енергиен министър, изказа съмнения по отношение на сделката и по-точно спрямо това дали купувачът има опит и може да осигури поддръжката на ЕРП на една трета от България.

От интервю на Гинка Върбакова, собственичка на пазарджишката фирма "Инерком", която купи активите на ЧЕЗ у нас, стана ясно, че сделката за активите на ЧЕЗ може и да не минава за одобрение от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Това беше потвърдено от шефа на Комисията Иван Иванов.

Едновременно с това скандалът достигна и самата Чехия, като изданието Lidové noviny започна собствено разследване. Днес то излезе с информацията, че две банки са обещали финансиране на сделката, въпреки че според вчерашната публикация половината от сделката се финансира от офшорки.Лично премиерът на Чехия Бабиш се е ангажирал пред Борисов да предаде документите от проверката на ЧЕЗ. Самият чешки премиер обаче коментира пред родното издание, че е шокиран от случващото се.