Народното събрание успя да приеме на второ четене Закона за МВР. С промените се въвежда 2% коефициент за увеличение на заплатите, задължително допълнително възнаграждение за нощен труд от 22:00 до 6:00 часа. Максималният брой часове извънреден труд ще бъде увеличен от 200 на 280 часа годишно и от 50 на 70 на отчетен период за работещите на смени. Въвеждат се и допълнителни разпоредби, гарантиращи правата на жените държавни служители в МВР.

Припомняме, по-рано от ГЕРБ скочиха срещу приемането на Закона за МВР днес. Ексвътрешният министър Цветан Цветанов се закани, че щом вземат властта, ще го отменят. Той изрази увереност, че държавният глава ще наложи вето на този закон. Според герберите новият Закон за МВР премахва конкурсното начало и ограничава представителните синдикати в сектора.

Основният нов момент в закона е, че главният секретар няма да бъде назначаван с указ на президента, а по предложение на премиера и с решение на правителството и ще е с 5-годишен мандат. Ще има и заместник. Мотивът на мнозинството за тази промяна е, че по този начин министърът на вътрешните работи няма да има възможност да се намесва пряко в оперативната дейност, да влияе върху решенията, разследванията и резултатите от тях, включително и върху решенията дали да се използват СРС или не.

Приет беше текст, според който за представителни синдикати ще се приемат само онези с поне 5% членове от служителите на министерството и които имат звена в 1/3 от структурите му. От шестте полицейски синдиката само два отговарят на условията - Синдикалната федерация на служителите в МВР и Националният синдикат на гражданската администрация в МВР.