Кучето с оставката на правосъдния министър Христо Иванов е заровено в скандала „Яневагейт”. Това заяви бившият служебен министър Георги Близнашки в студиото на предаването „Тази сутрин” по БиТиВи. Личното мнение на Близнашки е, че Иванов не си е подал оставката заради гласуването на параграфа от промените в Конституцията, които касаят прокурорската и съдийската квоти. Кучето било заровено другаде, а именно в „Яневагейт”. Точно оттам тръгвало разминаването между Христо Иванов и премиера.

Георги Близнашки посочи, че по време на заседанието в Народното събрание Христо Иванов сякаш не бил там. По поведението му си личало, че си мисли за нещо друго, извън пленарнара зала и е намерил повод да си хвърли оставката.

Експремиерът е категоричен, че „Яневагейт” заслужава по-голямо внимание и проучване, защото едни незаконни записи са се превърнали в център на обществото. Хората коментирали без да знаят за какво става въпрос. Според Близнашки въпросните записи на разговори между Владимира Янева и Румяна Ченалова били дирижирани и не знаем дали няма изрязани пасажи. Нещо се поднася на обществото, за да предизвика скандал, подчерта той.

Трябвало да се разкрие кой е направил записите и кой е ангажирал Ченалова с диалози, с които предразполага Янева да споделя преживяното.

Трябва да се разплете чорапът докрай, трябва да знаем кой стои зад записите. Те са незаконни и не съставляват доказателство, категоричен е Георги Близнашки.

По мнението му Христо Иванов мрънкал по темата и говорел доста странно. Дори начинът, по който си даде оставката, беше няколко несвързани изречения. Не можеш да предизвикаш операция „Чисти ръце” с незаконни средства, коментира Близнашки. Създала се една скандална ситуация и той недоумява защо парламентът не се захване с разплитането й.

Самият Близнашки одобрява решението на Христо Иванов да подаде оставка. Той поначало смятал, че Иванов не може да изведе съдебната реформа до успешен край. По думите му подалият оставка правосъден министър бил некомпетентен с материята, с която се е захванал. Имал свръхпретенции, които не получавали реално покритие в живота. За Близнашки това е една загубена година за реформата. Бил предупредил много отдавна, че трябва да се внимава с Христо Иванов. В служебния кабинет той му бил натрапен. 

Той отбеляза, че непрекъснато преживяваме едни или други драми, въпросът е каква ще е развръзката. Надява се, че настоящата драма ще бъде овладяна, обстановката ще се нормализира и правителството с известни промени ще продължи да изпълнява програмата си. Близнашки определи времето като разломно.

Той смята, че кабинетът ще оцелее, защото ДСБ не са готови последват своя лидер докрай. Важно било дали ще има правителство с пълна подкрепа в НС или правителство на малцинството.

РБ имат вътрешни проблеми и е хубаво да ги решат бързо. ДСБ сами не могат да влязат в парламента. Те са твърде гладни за власт, смята още експремиерът.

На въпрос ще има ли още рокади в кабинета, той отговори, че не би си позволил да дава съвети на премиера Бойко Борисов за министрите му. Би било добре обаче да вземе подготвени хора, а не да се доверява на анонимни личности като Христо Иванов, които нямало да доведат до нищо добро.

Той смята, че би било добър вариант ако Меглена Кунева стане правосъден министър, защото това щяло да се отрази добре на отношенията с Брюксел.

Георги Близнашки посочи, че има втренчване в Конституцията. Някои смятат, че Конституцията е разковничето. Истинските проблеми обаче били извън Конституцията. Протестират и други слоеве на обществото, но никой не им обръща внимание. Има напрежение в различни сфери на живот, но ние се занимаваме само с Конституцията, все още една промяна там ще обърне начина ни на живот.

Запитан дали главният прокурор Сотир Цацаров стои зад неслучилата се съдебна реформа, Близнашки каза, че той далеч няма такова влияние върху хода на реформата, както Христо Иванов твърди. Зад всички приказки за реформи имало една фикс идея - да бъде отстранен главният прокурор. Законът за съдебната власт целял да смачка прокуратурата. Имало страх от прокуратурата, тъй като предстояло на няколко крупни олигарси да се изправят пред съда.

Иначе главният прокурор действал много последователно, разсъждавал като юрист и не политиканствал. Това му правело чест, по мнението на Близнашки.

Относно изказването на шефа на ВКС Лозан Панов, че олигарсите си имат държава, експремиерът призова да ги посочи, защото тези, които искали да смачкат прокуратурата били добре известни. По думите на Георги Близнашки Панов е наплашен и пречупен човек, който не вдъхвал доверие. Бил готов да каже всичко, само и само да се освободи от натиска срещу него.

Върху Близнашки имало една отговорност – създаването на новата Конституция и той я защитавал последователно. Застанах като експерт на ДПС в конституционната комисия, за да получи трибуна и да опровергае твърденията на Христо Иванов.

Ние или ще се придържаме към Конституцията и законите или ще си играем на това кой е по-опасен в страната. Съдиите отиват при адвокатите на хора, които утре ще се изправят за много тежки обвинения, ако твърденията на прокуратурата са верни, коментира още Георги Близнашки.