БСП не разбира организирания от синдиката КНСБ протест утре и се надява, че той няма да се поддаде на политически провокации и ще си остане реален български синдикат в своите искания.

Тази надежда изрази лидерът на "червените" Сергей Станишев на пресконференция след редовно заседание на Изпълнителното бюро на партията.

Припомняме, КНСБ организира митинг шествие в София в утрешния ден, макар че протестът ще съвпадне с акциите на "ранобудните" студенти и на недоволни таксиметрови шофьори, като мотив на синдиката е неизпълнението на част от социалните обещания на управляващите.

Социалистите обаче не приемат действията на КНСБ, тъй като според тях синдикатите са си получили до голяма степен това, което са поискали.
"Преди изготвянето на Бюджет 2014 те поискаха основни политики и промени по отношение на доходи, пенсии и други социални сфери. Още преди приемането на бюджета за следващата година 19 от пожеланите 30 промени бяха вече направени в изпълнение или заложени", обясни Станишев и затвори темата с това, че "утрешният протест на синдиката се обезсмисля от гледна точка на социалните искания".

Съботното мерене на митинги, в което двата най-големи града на страната ни се превърнаха в арена на управляващите БСП и ДПС и на опозицията ГЕРБ, не остана тема "табу" и в днешната пресконференция на левицата."
Този митинг бе най-големият по мащаб от 90-те години насам. Да, наложи се той да бъде организиран от двете партии, които подкрепят правителството - БСП и ДПС", призна Сергей Станишев и сподели, че организацията на подобен мащабен митинг е станала едва за два дни.

"Следващият път можем да организираме и по-голям митинг. Можем и ако е необходимо, ще го организираме", се закани Станишев. Лидерът на БСП обясни за пореден път, че управляващите партии са били провокирани от "истерията и омразата, която се насажда през последните месеци".

Митингът в събота е бил и естествено продължение на отровата, която предишните управляващи са вкарали в обществото. Виновници за ситуацията са отново ГЕРБ според Станишев, тъй като, когато твърде дълго време има подтискане, то напрежението в обществото ескалира.

След като спря с обвиненията, председателят на левицата изтъкна два ключови приоритета на правителството, а именно изготвянето на антимонополен пакет от промени и създаването на нов изборен кодекс.
"ГЕРБ ще направят всичко възможно, за да няма промени в изборния кодекс", предупредиха още от БСП.

Не на последно място Станишев се похвали и за няколко социални промени, които ще бъдат въведени между първо и второ четене на Бюджет 2014.
Припомняме, в четвъртък миналата седмица народните представители от БСП и ДПС гласуваха доверие на изготвения от правителството разчет на парите за другата година, ГЕРБ не го подкрепиха, а от "Атака" се въздържаха от копчетата "за" или "против".

Отново стана ясно, че 29 млн. лева ще бъдат отпуснати допълнително за ваксини към бюджета на Здравното министерство, като тези пари досега бяха задължение на Здравната каса. 10 млн. лева ще има още и за денталната дейност. 21,5 млн. лева пък ще получат висшите учебни заведения в страната с цел подобряване на качеството на висшето образование.

Важна социална промяна е и тази, че всички българи, които получават минимална работна заплата, ще получават обратно платения си данък на края на годината.
"Това е мярка за облекчаване на т.нар "работещи бедни", които имат заетост, но доходите им не позволяват да свържат двата края. По груби изчисления над 200 000 български граждани ще получават вече данъка си обратно, а това ще струва на държавата около 150 млн. лева.

Депутатът от левицата Корнелия Нинова обяви още, че срокът за изчисляване на майчинските ще бъде намален от 24 на 18 месеца, което ще увеличи приблизително с 12 лева помощите за майките на месец.