Готови ли сме да защитим ценностите си, когато светът е между дипломацията и оръжията?

Този въпрос отправи министърът на отбраната Николай Ненчев по време на дискусия на тема „Готови ли сме да защитим ценностите си? Светът между дипломацията и оръжията".

Дали сме готови реално да отстояваме и защитаваме европейските ценности, попита още той. Министърът призова в тези сложни времена да докажем не само на думи, но и с дела, че сме партньор на ЕС и НАТО. Направили сме своя избор, изтъкна министър Ненчев.

Дали сме достатъчно активен и солидарен съюзник, попита военният министър. Кризата в Украйна е истински тест доколко сме способни да защитим общите ценности, убеден е той.

Йордан Бакалов е новият шеф на военното разузнаване
Още...

Как ще преодолеем сенките на миналото, които ни пречат, попита Николай Ненчев. България да бъде силен и надежден партньор на НАТО е амбицията на военния министър. Изготвен е реалистичен анализ на предизвикателствата, пред които сме изправени. Затова и се налагало плавно увеличение на парите за отбрана.

Хибридната война съществува сега в България, каза военният министър и обясни, че тази война съществувала индиректно от конфликта между Русия и Украйна. Да сме ефективен член на НАТО, призова министър Ненчев. Да бъде призната и осъзната тази истина, поиска той.

Министърът коментира и ситуацията в Македония, която носела рискове и за нас. Териториалната цялост и суверенитета на Македония трябва да бъдат запазени, каза военният министър. За да можем да се противопоставим на една заплаха трябва да я познаваме, коментира още Николай Ненчев.

Според него важно е в тези сложни времена политиците да са освободени от идеологически зависимости.

Да разполагаме със средства да се защитим при необходимост, поиска още Николай Ненчев. Затова и той настоя за ускореното изграждане на отбранителните способности на въоръжените сили. Обезпокоителна е липсата на финансиране, без финансиране ще бъде трудно да продължим напред, смята министър Ненчев.

Въоръжените ни сили да се освободят от зависимостта си от сили извън НАТО и ЕС, иска още Ненчев. Исканото увеличаване на средствата за отбрана не е самоцелно, подчерта министърът. Тези средства не са хвърлени на вятъра, според него. Модерни високоефективни въоръжени сили, иска той. От нас се искат бързи и адекватни решения, призова министърът.

Времето не е на наша страна, подчерта Ненчев. Затова било важно да си дадем ясна сметка за състоянието на въоръжените сили.

Тази конференция има за цел да постави началото на един важен дебат, коментира Надежда Нейнски. Продължава ли да бъде НАТО стратегически приоритет, попита тя и изтъкна, че отново се поставял въпросът за референдум за членството ни в Алианса. В състояние ли е България да защити интересите си, попита още Нейнски.

Европа е изправена пред изпитанието да защити ценностите, които в последните 10 години вербално защитаваше, смята я. Интересите в дългосрочен план могат да бъдат защитени, убедена е Надежда Нейнски.

Обществата се нуждаят от смело и честно говорене, по мнението й, както и от смело лидерство. Близо 10 години от членството ни в НАТО и 8 в ЕС България не успява да се възползва от предимствата, които й дава това членство, изтъкна Нейнски. Това според нея отваря пространство за носталгични гласове и опасни алтернативи.

Трябва убедително да защитим членството си в НАТО и ЕС, според нея. Русия иска да дестабилизира региони, които счита за свои, изтъкна тя. За пример тя даде политиката, водена от Газпром, който целял парцелиране на газовите доставки. Газпром обаче се нуждаел повече от Европа, отколкото Европа от газа на руския монополист, според нея.

Бившият служебен министър Велизар Шаламанов на свой ред коментира, че от важност е оперативната съвместимост на въоръжените ни сили. България трябва да бъде в рамките на евроатлантическите ценности, по мнението му. Освен силата на оръжията, важна е дипломацията, важни са партньорските връзки, каза Шаламанов.

Всички стъпки, които предприемало МО за модернизация, били съвместно с партньорите ни от НАТО. За да намерим решение са нужни общите усилия, категоричен бе Велизар Шаламанов. Ценностите са изключително важни, но за тях трябва да се борим всеки ден, убеден е той.