Оставката на Росен Желязков беше странна. Имаше много случаи в предходните месеци, при които трябваше да се вземе главата на председателя на НС. Това обаче е работа на партиите в парламента. Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова по време на конференция на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР).

Тя подчерта, че сме в предизборна ситуация. Ясно е, че промените в Конституцията и начина по който бяха направени, целяха да превърнат парламента в терен за предизборна кампания, смята Йотова.

Вицепрезидентът изрази несъгласие с твърденията, че не е имало нужда от нови избори заради липсата на алтернатива. Хората, които поддържат тезата, че след вота пак ще е същото, явно не уважават волята на българските граждани, допълни Йотова.

По думите й месеци наред и особено в последните дни се говори кой ще упражнява властта, в каква сглобка, в каква комбинация. Според нея обаче липсва разговора защо тези хора искат да управляват и какво ще донесат на българските граждани.

Запитана дали служебното правителство на Димитър Главчев може да се задържи по-дълго от два месеца, Йотова отговори, че не се занимава с ясновидство да гадае, а с политика.

В парламентарната република е добре да има стабилно мнозинство и стабилен кабинет, а не служебен. За съжаление през изминалите месеци сглобката твърдеше, че трябва да направи големи компромиси в името на връщането на парламентаризма и провеждането на реформи. С гаврата с Конституцията нито бе върнат парламентаризма, нито бяха проведени реформи, каза още тя.

Заиграха ли се партиите с отстраняването на Росен Желязков?

Заиграха ли се партиите с отстраняването на Росен Желязков?

БСП подкрепили исканията - и на "Възраждане", и на ПП-ДБ