Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов отново призова служебния премиер Димитър Главчев незабавно да предостави позицията на България за Срещата на върха на НАТО.

Ако това не се случи, лично аз ще отида в Министерски съвет да поискам да ми бъде предоставена, предупреди той.

Костадинов подчертава, че Народното събрание е единствената държавна институция, която управлява законодателната власт. Въпреки че миналата седмица то поискало изслушване на Главчев, премиерът така и не се е появил, тъй като се е оказал възпрепятстван.

Възраждане се оплакват, че Главчев не им казва каква е позицията за срещата в НАТО

Възраждане се оплакват, че Главчев не им казва каква е позицията за срещата в НАТО

Но Костадин Костадинов ще поиска информация за това лично

Той припомни, че е поискал от Министерския съвет позицията на страната ни за срещата на върха на НАТО, но от там му отказали с мотива, че е засекретена. По тази причина Костадинов настоя служебният министър-председател веднага да оповести позицията на България.

"По конституция Министерският съвет определя външната политика на България, но тя се одобрява от Народното събрание. Външна политика не се прави на тъмно, поради което позицията на страната ни трябва да бъде незабавно предоставена на Народното събрание", категоричен е Костадинов.

Той изтъква, че националният интерес на България не предполага подпомагането на войната в Украйна и най-важното за страната ни е да запази мира.

Припомняме, миналата седмица президентът Румен Радев отказа да ръководи българската делегация на срещата в НАТО с довода, че не приема някои положения от приетите от Министерския съвет рамкови позиции, отнасящи се до ангажименти, които страната ни поема относно войната в Украйна.

Радев отказа да ходи с рамка на срещата на НАТО във Вашингтон

Радев отказа да ходи с рамка на срещата на НАТО във Вашингтон

Държавният глава не приема някои от приетите от Министерския съвет рамкови позиции