Не търся партийна подкрепа, не поемам партийни ангажименти, не изразявам интереси на лобита. Това заяви Меглена Кунева, обяснявайки защо се кандидатира за президент чрез инициативен комитет.

Официално, в столичния хотел "Радисън", бившият ни еврокомисар обяви, че влиза в борбата за президентския пост. Бе представен и инициативният комитет, който издига кандидатурата й.

В него влизат 53-ма души, като сред тях са бившият образователен министър Даниел Вълчев, скулпторът Георги Чапкънов, телевизионният водещ Димитър Павлов, Чочо Попйорданов, Пламен Константинов, Огнян Герджиков, Меглена Караламбова, Любомир Христов - член на Експертната група по финансово образование към ЕК (Брюксел) и на Групата съветници към Европейския Банков Регулатор (Лондон), Димитър Радев - Член на Световната асоциация по философия на правото и на Софийската адвокатска колегия и други учени, общественици, както и представители на Гражданската мрежа към Института за модерна политика с председател Борислав Цеков.

Пълният списък на членовете на инициативния комитет можете да видите ТУК.

В словото си Кунева припомни, че преди около половин година от същата зала е тръгнала да обикаля страната с намерението да види новите измерения на свободата.
Не видях тези свободи, видях обезверени лица, чух едно и също - „не живеем добре".

Не искам никога повече да ми се случва млада майка да ме пита защо да остава тук

Според Кунева отговорът на въпроса как стана така, че България да остане на дъното е в това, че имаме дефицити на смелост компетентност самочувствие свобода, откритост, справедливост.

Децата ни бягат в мечтите си, ние в гнева си, заяви още Кунева и добави, че не намираме причини да искаме децата ни да останат в България:
"Не искам никога повече да ми се случва млада майка да ме пита защо да остава тук."

По думите й, за нея предстоящите избори са повече от борба за пост. Те ще са референдум за промяна на курса на България.

Кунева обяви, че нейните опоненти ще бъдат всяко погазване на човешките права, липсата на работни места, чувството на безнадеждност. Тя каза, че ще предложи президентска платформа „с отворен код" и добави: „За да я допишем заедно".

Според Кунева президентът може да бъде по-активен и по-близо до гражданите. „Не властта е важна, за да бъдеш чут, а гласът", подчерта тя.

Най-големите ни проблеми са не в недостига на власт, а в недостига на глас, коментира Кунева по въпроса за президентските правомощия.
„Кои проблеми ще решим с повече правомощия и повече сила - образованието ли, културата ли", попита Кунева и добави, че според нея президентската институция трябва да повдига завесата на властта.

Кунева е категорична, че ще се противопоставя на монополите: „Ще бъда страж на силата на българския лев и стабилността на финансовата система. Ще налагам вето на всеки закон, ограничаващ конкуренцията и правата на потребителите, толериращ монополите".

Първият ни еврокомисар подчерта, че няма икономика без образование, култура и медицина. Тя добави, че иска България да се гордее със своите умове и българите да се чувстват част от елита на световните нации. Кунева заяви, че ще бъде президент, който ще настоява всеки закон да отчита демографската криза и да дава решения за нея.

В България има дефицит на справедливост, констатира Кунева и заяви, че като президент ще обяви спешна и прозрачна процедура за попълване на регулаторните органи от квотата на президента и дипломацията.

Президентът е лицето на България пред света, а не протоколен придатък към герба и химна", убедена е Кунева.
„Европа не стои на едно място и не ни чака да я настигнем",
отбеляза тя и заяви, че намира за важно президентът да познава политиките на ЕС и достойно да представя България.

Кунева каза, че кандидатът за вицепрезидент ще бъде определен според профила на следващите 5 години за това, от какво има нужда България. Тя оповести, че до 10 дни ще предложи платформата си за обсъждане и че тя няма да бъде окончателна. Ще разчитам на мнението на неправителствени организации, експерти граждани, подчерта Кунева.

Нямам комплекси, че не мога да се справя с правомощията на президента в областта на военното командване, така че няма да търся баланс заради това при избора на вицепрезидент.

В отговор на въпрос как би се справила като главнокомандващ и дали възнамерява тези функции да бъдат от компетентността на вицепрезидента Кунева заяви, че вицепрезидентът ще бъде фигура със собствен профил.
Нямам комплекси, че не мога да се справя с правомощията на президента в областта на военното командване, така че няма да търся баланс заради това при избора на вицепрезидент.

Помолена да каже къде се определя в традиционното разбиране на политиката за ляво и дясно, Кунева категорично заяви: Днес моята политика е България.

Тя каза още, че ако лява политика е солидарността и подкрепата на хората, които по трудно се справят, това тя би уравновесила с много силна икономическа политика и подкрепа на бизнеса.

Кунева изтъкна, че преди е гласувала за дясното и обясни защо:"В България има два типа политици - реформатори и декоратори. Тези, които искат реформи, са моето политическо семейство."

Кунева коментира и някои икономически въпроси - например за фискалния борд тя каза, че смята, че целта е правилна, но че не е убедена дали трябва да се осъществява чрез промени в Конституцията.

Конституцията е последното средство, подчерта Кунева и каза, че, ако може нещо да се постигне без да бъде променяна конституцията, според нея е по-добре.

За плоския данък Кунева заяви, че според нея към този момент плоският данък носи плюсове на България.

Кунева изрази одобрение на постъпките от страна на правителството за допълнителни компенсации за АЕЦ Козлодуй. Тя е категорична, че трябва да има непрекъснато захранване на този фонд и че правителството е не само в правото си, но и в задължението си да иска това.

За проекта АЕЦ Белене Кунева е категорична, че трябва да има яснота какво струва, кой го строи и как се строи, а също за възможностите за енергийна ефективност, за свързаността на България в околните страни и че трябва да видим Белене в общата ни енергийна политика.

Задачата е да видим европейски инвеститор в проекта, защото Европа е сигурност, подчерта първият ни еврокомисар.