Ако 42 НС не сработи, следващите парламентарни избори ще се наложи да се проведат много по-рано от европейските избори следващата пролет. Тази позиция изрази пред медии политологът Огнян Минчев.

Според него (към 21.00 ) все още не трябва да се изключват по-малките партии, които може да се окаже, че имат шанс за следващото НС. България на гражданите и ДСБ са близо до границата, смята Минчев.
Не бива да отписваме коалицията на НДСВ и партията на Касим Дал, защото голяма част от гласовете на тази коалиция ще дойдат от Турция и от региони от Североизточна България, където екзит половете не работят толкова директно, колкото на други места, допълни той.

Според него все още има възможности за влизане на 3 малки партии в следващия парламент. Ако влязат по-малки партии, това би облекчило според мен до известна степен комбинациите за съставяне на правителство, категоричен е Огнян Минчев.

По думите му, ако се запази настоящата ситуация ДСБ и СДС „ще консумират напълно неразумността на разтрогването на Синята коалиция".

Той коментира и приключилата предизборна кампания с думите: „Тази кампания е безпрецедентна, такава кампания не е имало и през 90-та дори, когато на дневен ред бе поставено бъдещето на България на 100%".

Това беше изключително уродлива кампания, кампания, която заобиколи всички възможности хората да бъдат запознати с алтернативните предложения на партиите за разрешаване на националните проблеми, това беше кампания, изградена изцяло върху компромати, интриги, скандали, кампания, изцяло дирижирана от олигархичното задкулисие на професионалните милиционери в България, смята още Огнян Минчев.