Лидерът на ДПС Лютви Местан отново заговори за предсрочни избори. „Моята прогноза е, че предсрочните парламентарни избори ще се явят като обективна необходимост. Възможно е такава участ да ги сполети още през следващата година”, каза той пред Нова телевизия. 

„Колко дълго ще управлява това правителство зависи в някаква минимална степен и от опозицията, но преди всичко зависи от това до колко ще бъде успешно това управление. Аз вече имах възможност да кажа, че тази властова формула не може да генерира реформи, защото се състои от политически сили, които се нуждаят от сериозно реформиране”, каза Местан.

"Без реформи, които да осигурят развитието, не може да се гарантира стабилността. Прехвалената стабилност е мнима стабилност. Кабинетът е тотално нестабилен”, заяви той. Относно положението на партиите в Реформаторския блок той обяви: "Излизането на ДСБ от управленската формула по-скоро ще има оздравителен характер върху кабинета, но за много кратък период от време".

"ДПС има най-силните политически аргументи да иска предсрочни парламентарни избори, защото ние през 2014 година се отказахме от властта в името на политическата стабилност", каза още Местан.

"Онова, което приехме като промени в Конституцията беше възможното и максимумът”, коментира още Местан.

Ахмед Доган е естественият лидер на ДПС и аз му благодаря, че мога да разчитам на неговата експертиза. Качвам се при Доган по важни теми, говорим. Не съм разговарял с него за оставката на Христо Иванов. Тази вечер имаме новогодишен купон при него, но не знам дали ще бъдем в настроение да говорим за политика или ще се отдадем на купона”, каза още Местан.