Общо 275 международни наблюдатели от 5 организации ще следят за нарушения в деня на изборите.

Парламентарната асамблея на съвета на Европа се е „отчела" с 28 наблюдатели, Парламентарната асамблея на организацията на черноморско и икономическо сътрудничество с 4-ма, ПЕС - 105 и Парламентарната асамблея на ОССЕ - 29 регистрирани до момента наблюдатели.

ОССЕ досега е регистрирала 109 наблюдатели, но от ЦИК подчертаха, че организацията е регистрирала разширена мисия у нас и затова бройката може да набъбне.

15 български неправителствени организации или 11 878 техни членове, също ще „дебнат" за нередности по места в отделните СИК-ове.
7 пък ще са социологическите агенции, които ще правят екзит полове на 12 май, съобщи по време на брифинг говорителят на ЦИК Бисер Троянов.

Общият брой избиратели е 6 868 455. В т.нар. забранителни списъци са попаднали 160 972 лица, 78 542 лица са подали заявление в чужбина, а по настоящ адрес - 67 420.

От статистиката стана ясно още, че кандидатите за народни представители са 8148. Изборните секции по данни на ГРАО са около 11 700, като към тях следва да се добавят и подвижните комисии, комисиите в болниците, арестите, социалните домове.

Изборни секции - 227, ще бъдат открити и в 57 държави.

Троянов обясни, че действителен е само гласът в бюлетина с два печата на комисията и само едно квадратче, задраскано със знак „Х", изписано със син цвят.
„Ние броим само бюлетините в урните, извън тях - не", уточни Бисер Троянов.

Той подчерта дебело, че ЦИК не носи отговорност за това, че някои от членовете на секционните комисии не са се явили на обучение и не могат да попълнят протоколите.
„Отговорността за това трябва да е поделена от политическите партии", категоричен бе той.