Парламентът единодушно прие декларация по повод терористичния акт на летище Бургас вчера. 41-вото Народно събрание безусловно осъжда отнемането на невинни човешки жертви, прекланя се пред смъртта на невинните жертви на терористични актове по света и потвърждава ангажиментите на България към резолюциите на Съвета за сигурност на ООН в борбата с тероризма, се казва в нея.

Парламентът декларира, че категорично осъжда терористичния акт и настоява компетентните български институции да положат всички необходими усилия за разкриването на организаторите и извършителите му и последващо им изправяне пред съда.

С документа НС изисква от българското правителство да окаже своевременна и пълноценна помощ на пострадалите и да предприеме необходимите мерки за гарантиране на сигурността на всички български и чуждестранни граждани.

Тежкото терористично нападение, при което бяха убити и ранени мирни български и израелски граждани, е провокация към усилията на демократичната общност за постигане на траен световен мир. България е потресена. Нищо не може да оправдае смъртта и болката на невинни, се казва още в декларацията.

С нея парламентът изразява съболезнования на близките на загиналите и своята съпричастност към пострадалите. Вносители на декларацията са Цецка Цачева, Красимир Велчев, Ангел Найденов, Лютви Местан, Йордан Бакалов, Яне Янев.

Сред вносителите няма представител на Атака, защото националистите внесоха собствен проект на декларацията преди общата. Независимо от това, Атака и всички парламентарно представени партии гласуваха за общия докумен.