Отбелязваме Деня на Европа и Деня на победата над нацизма. 

От 10.00 часа президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова ще присъстват на церемонията по издигане знамето на Европейския съюз (ЕС) пред президентската институция по случай Деня на Европа. Преди церемонията държавният глава ще приеме почетния караул на Националната гвардейска част.

По-рано през деня, от 9.00 часа, двамата ще поднесат цветя пред Паметника на Незнайния воин в столицата по повод отбелязването на 79 години от победата над нацизма във Втората световна война, съобщават от президентството.

Представителството на Европейската комисия организира празничен концерт, посветен на Деня на Европа и 20-ата годишнина от най-голямото разширяване на ЕС. Празникът започва от 16:30 ч. в Градската градина. 

 Гражданите на Европейския съюз (ЕС) отбелязват Деня на Европа, посветен на мира и единството на стария континент. Той се отбелязва всяка година на 9 май - датата, на която през 1950 г. е произнесена историческата Декларация на Робер Шуман - външен министър на Франция по онова време. В своя реч в Париж той споделя идеята си за нова форма на политическо сътрудничество в Европа, която ще направи войната между европейските народи немислима.

Шуман предлага да се създаде европейска институция, която да обедини и управлява производството на въглища и стомана. Година по-късно е подписан договорът за създаване на подобна институция. Идеята на Шуман поставя началото общността, която днес наричаме Европейски съюз.

През 1985 г. ръководителите на страните от Европейския съюз, на свое заседание в Милано, решават 9 май да бъде честван като Ден на Европа. От тогава денят символизира стремежа към единство, мир и просперитет в Европа. Тази дата става символ на Обединена Европа наред със синьото знаме със златни звезди, Одата на радостта от Деветата симфония на Бетовен по текст на Фридрих Шилер и единната валута (еврото).

По традиция институциите на ЕС организират прояви на този ден.