Отношението към параатлетите и към хората с увреждания е мерило на цивилизованост в нашата държава". Това заяви Сергей Станишев по време на среща в Казанлък с параолимпийците Даниела Тодорова, треньорът й Радостин Тодоров и Дечко Овчаров.

Когато разбра, че около 10 параспортисти са завоювали за България многобройни награди от целия свят, той сподели, че е срамно да се икономисват средства за тях.

В държавата има достатъчно пари. Всичко е въпрос на приоритети. Ненормално е да се раздадат 170 милиона лева бонуси в Министерство на финансите и НАП, а да не може да се осигурят средства за подготовка на нашите медалисти. Вие сте пример за десетки младежи в България, като показвате воля за победа и живот", добави Станишев.

На срещата не успя да присъства другият от най-изявените български параолимпийци Ружди Ружди, който нямаше средства да осигури подготвителен лагер в курорта Павел баня.

Даниела Тодорова е олимпийска медалистка от Пекин, участник и в последните параолимпийски игри в Лондон. Дечко Овчаров е световен и европейски шампион в хвърлянето на диск.

Двамата, заедно с треньора Радостин Тодоров, запознаха Станишев с десетките постижения на паролимпийците, но най-вече с изключително големите трудности за развитието на спортистите с увреждания в България.

Тренираме, буквално на една поляна в Павел баня", коментира Тодоров. През зимния сезон провеждаме тренировките си на минус 10 градуса. Липсват средства за подготвителни лагери и рехабилитация. Най-тежкото е, че в България спортистите се делят на здрави и такива с увреждания. Натоварванията при тренировките на параатлетите носят голям риск, коментираха медалистите. В България почти няма достъпни бази за подготовка.

Дечко и Даниела споделиха срамен случай при награждаването на Ружди Ружди, който не можа да се качи на сцената да получи наградата си за най-добър спортист за 2011-та година, тъй като тя не е била пригодена за хора с увреждания.