Парите решиха изборите. Това обяви лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов на пресконференция след изборите.

Противно на традициите през годините, основните политически сили няма да дават тази вечер брифинги в Международния пресцентър, организиран в НДК за изборите.

Победен е българският народ, няма победители, изтъкна Каракачанов. Патриотичните сили не били обединени на тези избори. Красимир Каракачанов отчете, че формациите, които 25 години се правели на велики, нямали смелостта да се изправят на брифинг пред медиите.

Нямало изобщо предизборна кампания, според патриота. И на тези избори се видял купеният вот.

Според Каракачанов обаче, по принцип ВМРО удвоили резултата си от 2011.

Купуването на гласове отврати до голяма степен българските граждани, отчете Каракачанов и като аргумент посочи ниската избирателна активност. Така повече не може да продължава, смята лидерът на ВМРО.

България не може повече да бъде държавата на абсурдите, категоричен бе Каракачанов и допълни, че България повече не може така да продължава да съществува.
Каракачанов подчерта и че институциите не си вършели работа. Не се обърнало внимание на негови сигнали. Институциите позволили да се купят изборите.

Ангел Джамбазки, който бе кандидат на ВМРО за кмет на София, се оплака от неуважението на останалите партии да застанат пред медиите. Внушението беше, че този избор е предрешен, коментира той.

Според него това не било така. Освен кмета, управлявал и общинският съвет.
ВМРО увеличавали групата си в СОС. Това означавало, че партията щяла да продължи да преследва целите си и битката с циганските гета и проблемите в София, които с години са замитани.

Партията се утвърдила като патриотична формация.  Организацията и провеждането на изборите налагали промени в НК и Избирателния кодекс.

За референдума от формацията са категорични, че е бил осакатен. От него  отпаднали най-важните въпроси, според Джамбазки. Българите трябва да бъдат питани, каза евродепутатът. Той е доволен, че референдумът влиза в НС. Патриотите искат намаляване на  броя на общините и законова промяна на правомощията на кметовете.

Ако кабинетът иска „смело и по мъжки" да се заеме с проблемите, от ВМРО щели да го подкрепят. Не искали обаче завои наляво и надясно.

Ще се прави анализ защо на места ПФ не са се явили заедно. Тогава щели да имат по-добри резултати и на други места.

ВМРО увериха, че не се изживяват  като първа патриотична сила сред патриотичните формации.
Не пожелавам на патриотичните формации да се броят кой първи, втори, трети, изтъкна Красимир Каракачанов.

По думите му, нямало разнобой в коалицията, въпреки че някои кандидати на управляващата партия се държали като дерибеи.

ПФ и ВМРО не били заедно в международния пресцентър, защото представителите на другата част от патриотичната формация били в Бургас.

Активна регистрация, задължителен вот и образователен ценз, според лидера на партията, ще спрат купения вот. Задължителното гласуване и образователният ценз ще са теми, които формацията ще постави на обсъждане в НС, когато референдумът влезе в пленарната  зала.

Според патриотите, имало опасност електронният вот да бъде опорочен.  Тази идея бе пиар акция, категоричен бе Красимир Каракачанов.

От партията отново изтъкнаха своите приоритети. Ограничаване на маргиналната раждаемост и стимулиране на грамотната раждаемост, искат още патриотите. ВМРО се притеснява, че ако не се предприеме сериозна демографска, социална политика в тази посока, нацията ни ще се заличи.

Партията щяла да се бори за повече сигурност в София и за прекратяване на концесията със Софийска вода.