Всеки, тръгнал от Кърджали, може да стане президент. Моят старт в политиката беше от този град.

Това е заявил президентът Георги Първанов в препълнената зала на театър „Димитър Димов" в родопския град.

Ключът към спечелването на президентските избори е скрит в партията на негласуващите, която съставлява към 40 % от гласоподавателите в България, коментира още президентът.

Според Първанов предстоящият вот за „Дондуков" 2 ще бъде своеобразен референдум сред гражданите „за" или „против" управлението на сегашния кабинет, което, по думите му, не предава усещане за сила.

Първанов посочи, че на изборите ще бъде в позиция на ангажиран неутралитет. Той се определи като успял президент и пожела следващият да е по-добър.

Държавният глава присъства на честванията по повод 50-годишнината от създаването на филиала към Пловдивския университет в Кърджали „Любен Каравелов".

На срещата Първанов представи и част от стратегията си за развитие на държавата и в частност на регионите. Образованието президентът определи като основен фактор, който ще позволи България да се отмести от позицията на последна държава в Европейския съюз.

Той изтъкна, че за региона на Източните Родопи трябва да се създадат целеви социални пакети за привличане на учители и лекари, да се направят данъчни облекчения за работодателите, наемащи млади хора.

Президентът подчерта и важността на трансграничното сътрудничество.

Посещението на президента, който е в града край Арда за 50-годишнината от създаването на Учителския институт, беше съпътствано от инцидент.

Около 10 часа сутринта пред светофарната уредба на кръстовището преди новия мост е станала катастрофа с кола на Националната служба за охрана, която е била авангард от кортежа на Първанов. Вината е била във водач, управляващ кола на администрацията на президентството, тъй като при излизане от паркинга на театъра отнел предимство на друга кола.

По-късно днес Георги Първанов на среща с кърджалийци в залата на театъра в града и призова онези, които искат да видят какво е етническа толерантност, да дойдат в родопския град. Той изтъкна, че това се дължи не толкова на отношенията между политическите партии, а на отношенията между хората, които живеят от векове в този град.

Първанов каза, че 10 години президентската институция е била източник на стабилност и предупреди, че най-лошото за предстоящата президентска кампания би било, ако тя бъде поставена на етническа плоскост.

Президентът посочи, че в разгара на кампанията ще се чуят много и противопоставящи се тези от различните политически сили и едни ще превърнат кампанията за президент в антируска, а други в антиамериканска. По думите му допреди около 2 г. България е била лидер на Балканите. Той изрази желание президентът след него да бъде дори по-добър, по-интересен, дори и по-подготвен.