Девет патрулки и две коли на жандармерията зорко пазиха мирния протест на около 30 граждани, подкрепени от ВМРО, организиран пред Македонското посолство в България.

Протестът е заради поредния инцидент, при който българският посланик в Скопие и македонски граждани с българско самосъзнание не бяха допуснати да поднесат цветя пред саркофага с костите на Гоце Делчев в македонската столица.

Войводите, развявайки българския трибагреник, разпънаха и познатите ни вече плакати от други протести срещу външната политика на България и по-конкретно действията на министър Николай Младенов: „Македония е българска", „Ники Младенов = Мики Маус", „Младенов, не се траеш", „Стига овчедушие, г-н министър", като на плаката беше изобразена и една овца.

Протестиращите запалиха свещи с цветовете на българския трибагреник. Зам.-председателят на ВМРО Ангел Джамбазки коментира пред News.bg, че този протест е срещу беззъбата за пореден път българска външна политика, когато има скандал с български граждани.

„Всеки път, когато има подобен случай, външният министър се крие и изпраща говорителя си или други служители, на които това не им е работата", заяви той и добави, че когато замерят български посланик е редно българският министър да има ясна позиция по въпроса: „Междувременно същият този министър подкрепи безусловно Македония. Това ли подкрепя той - да се цели български посланик с камъни и да го гонят от гроба на Гоце Делчев", запита още Джамбазки.

Той недоумява и как може министърът да подкрепя едно просръбско правителство на малцинството в Македония, което тормози мнозинството от хора с българско самосъзнание. Това за мен и за ВМРО е недопустимо и затова подкрепихме тази спонтанно възникнала сред гражданите протестна инициатива, подчерта зам.-председателя на Организацията.

Относно провокацията на скопянци той бе категоричен, че това е стара сръбска тактика: „Те винаги са работили така и ще продължават да работят по този начин. Въпросът е къде е нашата политика и какво правим ние". От ВМРО настояват македонското правителство да се извини незабавно на българската страна.

Ангел Джамбазки отказа да коментира реакцията на президента Росен Плевнелиев по въпроса. Относно позицията на българския министър-председател Бойко Борисов общинарят подчерта, че премиерът е трябвало да бъде далеч по-твърд в изявите си, тъй като по думите му неговият маниер на поведение е точно такъв - нещата да се казват с истинските им имена.

„Струва ми се обаче, че той се отплесна в европейски проекти и други подобни неща, което не е достатъчно твърда защита на българския национален интерес."

По думите на Джамбазки българският посланик в Македония трябваше да бъде извикан веднага в България, а македонският да бъде изпратен и да се поиска извинение.

„На тези хора трябва да им се каже ясно: НАТО и ЕС - само след като спрете говора на омразата, НАТО и ЕС - само след като спрете да тормозите хората с българско самосъзнание, иначе само азиатски съюз", заключи зам.-председателят на ВМРО.