Полът се свързва с възпитанието на индивида. Това заяви пред БНР адвокат Михаил Екимджиев, който е категорично за ратифицирането на конвенцията.

Екимджиев обясни какво трябва да се разбира под "социален пол". По думите му полът не е само биологична и природна даденост, "полът е свързан с това как един човек се облича, как един човек е възпитаван от малко дете, каква култура получава той на ниво образование, какви са характерните за този пол професии или хобита".

Истанбулската конвенция води до духовна смърт, предупреждава Светият синод

Истанбулската конвенция води до духовна смърт, предупреждава Светият синод

Всеки здравомислещ християнин е против насилието

"И този дебат, който сега го водим, е воден преди десетилетия и столетия - за това примерно дали жените да имат право да гласуват, дали да имат право да работят, дали да имат право да посещават публични места и ресторанти сами, дали имат право да яздят с панталон - всичко това историята го е видяла и го знае. И не можем просто, реализирайки злободневни, конюнктурни политически цели да се противопоставим на земното притегляне - на тези тенденции, които са неумолими, а те са, че светът става все по-динамичен, все по-шарен, все по-нетрадиционен и ние, за да оцелеем трябва да да свикнем с тези промени - те са неизбежни", добави адвокатът, според който ратификацията на конвенцията не води до промени в Конституцията или признаване на "трети пол", а предполага само по-обхватни и по-сериозни мерки срещу насилието.

анкета

Запознахте ли се с Истанбулската конвенция?

Виж резултати

Да 33.7%

Не 28.8%

Чакам новия превод 5.6%

Чета и слушам мнения 18.8%

Без значение е 13.0%

Академик Стефан Воденичаров, бивш председател на БАН, който е един от академиците, подписал декларация с публична позиция, в която се обявиха срещу ратификацията на документа, от своя страна посочи друг проблем, който се поражда от ратификацията на документа. По думите му ратифицирането на конвенцията дава големи правомощия на международен механизъм, който на наднационално ниво ще контролира изпълнението на заложеното в документа от момента на неговата ратификация.

Цачева: Няма да се въвежда трети пол и да се признават еднополови бракове
Обновена

Цачева: Няма да се въвежда трети пол и да се признават еднополови бракове

Конституцията ни не позволява еднополовите бракове

Воденичаров алармира, че документът до сега е ратифициран на два езика - английски и френски език. Независимо от това как документът се преведе на български и в какъв вид се ратифицира у нас, регулярният му орган ще съблюдава за спазването на конвенцията спрямо написаното съответно на френски и английски.

"Много опасно е другото, този документ е ратифициран на два езика - английски френски. Как си го превеждаме ние в България - това си е наша работа. Но регулиращият орган, който след това ще проверява неговото изпълнение, е натоварен с много големи права - те почти имат дипломатически статут, могат да дойдат и на базата на това, което е написано на съответните езици - английски и френски, да търсят нашето изпълнение", обясни Воденичаров.

Според академика твърденията, че в конвенцията не се третира полът като дефиниция, не отговарят на съдържанието. В 3-ти и 4-ти член се посочва, че понятието "пол" се определя от социалната роля на индивида. По думите на Воденичаров понятието има неясни граници.

"Нека да седнем спокойно и всички тези въпроси да получат своя отговор, нещата да не се политизират, да го обсъдим нормално и да се реши", призова академикът.

Я кажете, деца, какво е "пол"?

Я кажете, деца, какво е "пол"?

Да поразсъждаваме върху рушенето на стереотипите с образователни програми